Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Primarii au oferit autorităților 10 zile pentru eliberarea primarului orașului Basarabeasca

27 mar. 2017,, 14:30   Politică
3931 7

Primarii a peste 100 de orașe și localități au oferit autorităților 10 zile pentru eliberarea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, amenințînd cu pichetarea instituțiilor publice.

În rezoluția Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), difuzată de Serviciul de presă al „Partidului Nostru”, primarii îl susțin pe Cimpoieș și familia lui. Autorii documentului și-au exprimat încrederea că cazul lui Cimpoieș și acțiunile organelor de judecată denotă faptul că „modul cum acționează organele judiciare demonstrează o dată în plus problemele grave din domeniul justiției din Republica Moldova și că reforma justiției de fapt a eșuat.”.

„Constatăm eșecul total în realizarea unuia dintre cele mai restante angajamente ale Republicii Moldova și care vizează domeniul justiției și democrației/autonomiei locale. Constatăm că sistemul actual de control administrativ și judiciar al statului reprezintă nici mai mult, nici mai puțin un atac la securitatea națională a statului, deoarece, în loc să-și îndeplinească misiunea de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, organele judiciare și de control ale statului s-au transformat într-un instrument de presiune și impediment în activitatea APL, blocînd in multe cazuri activitatea lor normală”, scrie în adresare.

Totodată, potrivit CALM, „abordările și acțiunile selective și disproporționale ale organelor judiciare și de control, în raport cu reprezentanții APL, prezintă toate semnele și generează o bănuială rezonabilă, de folosire a organelor statului în calitate de instrument de presiune asupra aleșilor locali”.

Congresul Autorităților Locale din Moldova a expediat pe adresa primelor persoane ale țării, Procuraturii Generale, Consiliului Suprem al Magistraturii, Consiliului Suprem al Procurorilor, Centrului Național Anticorupție, precum și organizațiilor internaționale 10 revendicări, printre care eliberarea neîntîrziată din arest a primarului Cimpoieș, precum și cercetarea obiectivă a acestui caz.

Totodată, CALM a apelat la Consiliul Europei, solicitîndu-i monitorizarea atentă a situației din Moldova, „organizarea unei vizite de documentare pe cazul primarului de Basarabeasca și în privința realizării angajamentelor Republicii Moldova în domeniul drepturilor fundamentale ale omului și democrației locale”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?