Neregulile din grădinițe persistă – raport

Neregulile din grădinițe persistă – raport

Raportul Comisiei speciale cu privire la alimentația copiilor în școli și grădinițe a fost prezentat astăzi plenului Parlamentului, notează Noi.md.

În urma vizitelor de documentare, deputații au  depistat neajunsuri serioase: lipsa înscrierilor în registrele de primire a produselor alimentare, carnea de vită recepţionată cu termenul de valabilitate la limita expirării, condiţii neconforme de păstrare a produselor, starea deplorabilă a blocurilor alimentare etc. Totodată, părinții s-au plîns autorităților că în farfuriile copiilor ajung, în continuare, produse care au fost interzise precum margarina, laptele condensat, pîinea de calitate joasă etc. În unele grădiniţe, copiii nu primesc fructe, meniurile nu sînt adaptate vîrstei, volumul unei porţii pentru copii de diferite vîrste nu corespunde necesităţilor etc.

Deputații au sesizat Procuratura Generală cu privire la depăşirea atribuţiilor de serviciu de către funcționarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, dar și implicarea funcţionarilor din cadrul direcţiilor educaţie din municipiul Chişinău în trucarea licitaţiilor.

 Membrii Comisiei au înaintat o inițiativa legislativă prin care asistenții medicali care activează în grădinițele din țară ar putea trece în subordinea Centrelor Medicilor de Familie. Aceștia, în prezent activează fiind în subordinea directorilor de grădinițe. Schimbarea ar garanta un control mai eficient al recepționării produselor alimentare de la agenții economici.

Alte recomandări se referă la includerea reprezentantului  Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în grupul de achiziţii pentru a garanta şi supraveghea calitatea produselor. 

În baza raportului, plenul Legislativului a hotărît ca Guvernul, în termen de trei luni va elabora propuneri privind modificarea legislaţiei. Procuratura Generală urmează, în termen de două luni, să informeze deputații asupra sesizărilor formulate.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load