Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Volnițchi: Imunitatea parlamentară este vital importantă pentru opoziție

22 mar. 2017,, 08:45   Politică
5512 5

Modificarea sistemului electoral sau anularea imunității parlamentare nu pot fi realizate doar prin prisma unor interese de moment, susține analistul politic Igor Volnițchi.

Într-un interviu acordat pentru Noi.md, Volnițchi a subliniat că, în încercarea de a demonstra alegătorilor că reforma clasei politice a fost declanșată, guvernarea înaintează inițiative pe alocuri riscante, fără o evaluare prealabilă suficientă.

„Sînt niște chestii pe care guvernarea le abordează doar prin prisma faptului că este acum la putere. Cred că îngrijorările pe care le exprimă cu diferite ocazii reprezentanți opoziției, și nu doar ei, vor ajunge cît de cît la nivelul de înțelegere al celor de la guvernare atunci cînd se vor schimba cu locurile, cu actuala opoziție. Pentru actuala opoziție este vital importantă această instituție a imunității, pentru că asta le oferă un oarecare spațiu de manevră și un set minim de garanții că nu vor fi persecutați de către putere. Iată că prin eliminarea imunității parlamentare și modificarea preconizată a sistemului electoral, noi putem bănui că actuala putere încearcă să-și subordoneze sieși legislația, să o pună în sprijinul intereselor sale, însă este doar o bănuială”, a relatat Volnițchi.

Intervievatul mai este de părere că percepția guvernării față de modificările propuse, inclusiv în privința excluderii imunității parlamentare, va fi cu totul alta dacă eventual după următoarele alegeri se va pomeni în locul opoziției.

„În democrații atît de firave precum e cea din Moldova, astfel de schimbări trebuiesc foarte atent examinate. În niciun caz nu trebuie să admitem ca astfel de modificări să fie făcute prin prisma intereselor de moment, trebuie privite lucrurile mult mai larg. Dacă atunci cînd vom avea un tablou complex și vom înțelege riscurile pe care le implică aceste schimbări, se va ajunge la concluzia că totuși trebuie făcute, vom avea o situație, însă s-ar putea să avem un cu totul alt tablou”.

Igor Volnițchi se arată sceptic totuși că se vor găsi voturi suficiente pentru modificarea Constituției, în vederea lipsirii deputaților de imunitate. „PD deține doar 34 de voturi, va fi foarte greu, dar nu imposibil. Șanse sînt puține, dar nu putem exclude niciun scenariu”, a subliniat analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?