X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4147

Popovici: Nici chiar în România nu se predă ”istoria românilor” (VIDEO)

21 mar. 2017,, 16:30   Societate
12099 17

Inițiativa președintelui Igor Dodon de a include în programul școlar ”Istoria Moldovei” va contribui la consolidarea statalității.


Declarațiile precum că o atare decizie contravine valorilor europene și că nu reflectă opinia publică, poartă un caracter speculativ. Această poziție a fost exprimată, marți, 21 martie, de către consilierul prezidențial în educație, știință și cercetare, Corneliu Popovici, transmite NOI.md.

Consilierul prezidențial a explicat inițiativa lui Igor Dodon privind includerea disciplinei ”Istoria Moldovei” în programul școlar obligatoriu. ”În majoritatea țărilor lumii nu se predă istoria bazată pe principii etnice. Din cîte știu eu, doar în două state predarea istoriei se face în baza principiilor etnice. Cum ar fi, spre exemplu, în Albania unde este predată ”Istoria albanezilor”. În celelalte țări a fost introdus fie cursul de Istorie universală, fie cursul de istorie a statului concret. Nici chiar în România, din 1996, nu există disciplina de ”istorie a românilor”. Acolo, a fost introdus cursul de Istorie universală, pentru a nu submina drepturile minorităților naționale”, a declarat Corneliu Popovici.

El a menționat că este necesară predarea ”Istoriei Moldovei”, care are un trecut bogat. ”Noi trebuie să înțelegem că istoria Moldovei nu a început în 1991 după obținerea independenței. Ea a început mult mai devreme și necesită studiere profundă. De aceea, avem tot dreptul să le oferim copiilor noștri posibilitatea de a studia în școli istoria propriului stat. Acest drept este garantat atît de Declarația de Suveranitate, cît și de Declarația de Independență, adoptate în 1990 și 1991, respectiv. Noi nu trebuie să cedăm declarațiilor cu caracter speculativ precum că decizia președintelui contravine valorilor europene și că nu reflectă opinia publică. În țările Uniunii Europene, nu se mai studiază demult istoria în baza principiilor etnice”, a concluzionat consilierul prezidențial în sfera educației, culturii și cercetării.

Specificăm că, pe 16 martie, președintele Igor Dodon a expediat o scrisoare Guvernului în care solicită introducerea disciplinei ”Istoria Moldovei” în programul școlar obligatoriu. În opinia șefului statului, păstrarea disciplinei ”istoria românilor” creează un șir de obstacole în ceea ce privește consolidarea statalității Moldovei, de asemenea, creează tensiuni în societate și neclaritate în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a statului Moldovenesc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав