X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A fost publicat un fragment din discuţiile lui Bolboceanu

21 mar. 2017,, 16:07   Politică
8075 11

Procuratura a publicat un fragment din discuţiile fostului deputat Iurie Bolboceanu, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

O parte din stenograma dialogului său cu "agentul rus, care activa sub acoperire", a fost publicată marţi pe internet.

Din fragmentul publicat reiese că Bolboceanu discută situaţia din Moldova cu "agentul" pentru care lucra. Fostul deputat îl numeşte "Saşa". Acest lucru informaţia iniţială precum că "Bolboceanu era în contact cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei în Moldova, Alexandr Grudin".

Din fragmentul discuţiei reiese că interlocutorii discută stabilirea unei influenţe mai puternice a Rusiei în Moldova, inclusiv graţie faptului că la conducere a venit un nou preşedinte. Bolboceanu menţionează că Rusia putea să-şi fortifice influenţa şi mai devreme, în 2013-2014, dar liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, "nu a vrut să câştige alegerile parlamentare din 2014".

În convorbire, cei doi vorbesc şi despre recompensa materială, iar fostul deputat spune că "$300 îi poate câştiga şi el singur".

Luni, la o emisiune la postul Publika TV, şeful adjunct al Procuraturii pentru Combarea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Vitalie Bucuioc, a confirmat că Bolboceanu "făcea spionaj în favoarea Rusiei". Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Busuioc a refuzat să spună ţara pentru care lucra Bolboceanu, "pentru a nu prejudicia ancheta".

"Da, este vorba de Rusia. Am stabilit că fostul deputat se întâlnea cu un agent al serviciilor speciale ruse, care activa sub acoperire. Noi nu-l putem reţine, căci are statut diplomatic. În timpul apropiat el va părăsi Moldova", a spus Busuioc.

Potrivit lui, Bolboceanu a colaborat şi cu predecesorul angajatului Ambasadei FR în această funcţie.

"A fost stabilit că Bolboceanu se întâlnea cu colaboratorii serviciilor speciale ruse şi le transmitea informaţii. Întâlnirile aveau loc o dată pe lună, cu respectarea măsurilor conspirative. După fiecare întâlnire, deputatul primea o recompensă de la $300 până la $1000. O parte din aceşti bani, în sumă de $23 mii, a fost găsită vineri, în cadrul percheziţiilor la domiciliul lui Bolboceanu. Reţinerea şi percheziţiile au avut loc după o nouă întâlnire cu agentul", a spus Busuioc.

Luni, 20 martie, instanţa de judecată a emis un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele fostului deputat Iurie Bolboceanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?