Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Reprezentanții CALM cer eliberarea primarului de Basarabeasca

21 mar. 2017,, 14:55   Societate
2700 0

Reprezentanții Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) condamnă vehement reținerea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, informează Noi.md.

Aceștia se arată indignați și, totodată, îngrijorați în legătură arestarea primarului, menționînd că a fost creat un precedent periculos care deschide portița pentru noi abuzuri din partea puterii centrale în raport cu primarii.

”Sîntem profund indignați și îngrijorați în legătură cu acțiunile disproporționale și umilitoare, fără precedent ale organelor judiciare. Încălcarea prezumției nevinovăției, folosirea masivă și demonstrativă a forțelor de poliție, precum și aplicarea unei măsuri excepționale – arestul față de un primar care nu prezintă pericol social, el fiind bun familist fără antecedente administrative și penale, este în opinia noastră nejustificată și trebuie calificată drept abuz de putere”, a menționat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

Membrii CALM au cerut eliberarea din arest a lui Valentin Cimpoieș și s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii și celui al Procurorilor cu solicitarea de a monitoriza îndeaproape acest caz. Primarii au mai atenționat că motivul invocat de organele judiciare pentru reținerea primarului de Basarabeasca este unul superficial.

”Constatăm permanent că avem multe atribuții, dar care nu sînt acoperite nici financiar, nici la nivel de resurse umane. Ne punem întrebarea: cum în țara noastră este apărat un primar? De ce garanții dispune un primar în Moldova? Ne pune pe gînduri cum să activăm în administrația publică locală, cînd nu avem specialiști și avem concursuri anunțate la posturi vacante și nimeni nu vine să muncească, iar plus la toate astea se mai și exercită presiuni asupra noastră”, a relatat președintele CALM, Tatiana Badan.

Specificăm că vineri, 17 martie, a fost reținut primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, ales din partea ”Partidului Nostru” (”PN”), fiind bănuit de neglijență în serviciu cu urmări grave. Liderul ”PN”, Renato Usatîi, a calificat reținerea colegului său de partid drept ”o nouă tentativă de presiune a autorităților asupra ”PN”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?