Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Un fost deputat PDM a făcut spionaj contra Moldovei ani la rînd

20 mar. 2017,, 15:25   Societate
10463 7

Fostul deputat din partea Partidului Democrat (PDM), Iurie Bolboceanu, a fost recrutat de serviciile speciale străine cu mulți ani în urmă.


În ultimele șapte luni de zile, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCOCS) a dirijat o anchetă n cadrul căreia au fost stabilite legături între Bolboceanu și serviciile speciale străine. Despre aceasta a anunțat, luni, 20 martie, în cadrul unui briefing, procurorul PCOCS, Vitalie Busuioc, transmite NOI.md.

Anchetatorii au stabilit că Iurie Bolboceanu s-a întîlnit, în repetate rînduri, cu ofițerul serviciului special străin, care activa în Moldova sub acoperire. Pe parcursul mai multor ani de zile, fostul deputat a acționat în detrimentul intereselor Moldovei, oferind părții interesate informații din categoria secretelor de stat. Potrivit lui Vitalie Busuioc, aceste suspiciuni au fost confirmate în cadrul perchezițiilor la domiciliul suspectului, unde ”au fost descoperite probe și 23 de mii de dolari SUA, primiți în calitate de recompensă pentru informație”.

Potrivit procurorului, întîlnirile lui Bolboceanu cu ofițerul serviciului special de spionaj străin aveau un caracter regulat și se desfășurau în condiții conspirative sporite. Busuioc a menționat că informațiile secrete de importanță statală erau expediate de la un computer special conectat la un canal codificat de internet. La finalul fiecărei întîlniri, suspectul era recompensat cu sume bănești. Totodată, procurorul nu a specificat din serviciul special al cărui stat era ofițerul sub acoperire, care se întîlnea cu Bolboceanu.

Reamintim că fostul deputat în Parlament din partea PDM, Iurie Bolboceanu a fost reținut vineri, 17 martie. În acea zi, procurorii i-au percheziționat locuința și a emis mandat de arest pe numele suspectului. El este învinuit de spionaj în interesul unui al stat și trădare de patrie. Bolboceanu a fost plasat în arest preventiv pentru 72 de ore. În cazul în care va fi găsit vinovat, Iurie Bolboceanu riscă să facă 20 de ani de pușcărie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?