X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Mesajul lui Candu pentru partidele de opoziție

20 mar. 2017,, 12:01   Politică
7595 14

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, se arată nedumerit de refuzul partidelor de opoziție de a participa la dezbaterilor publice cu privire la votul uninominal, notează Noi.md.

Spicherul spune că nu a auzit deocamdată argumente clare în defavoarea acestei inițiative și înclină să creadă că forțele de opoziție urmăresc anumite interese politice.

„Pe mine mă miră această atitudine. Refuzul sau atitudinea negativă a acestor partide vine doar pentru faptul că inițiativa aparține Partidului Democrat. Aș fi vrut să aud care sînt argumentele, inclusiv cele expuse în cadrul platformei de comunicare, dar să fii împotriva unei idei populare cerute de societate în proporție de 70- 80%, nu e clar. În campania electorală, mai multe partide, inclusiv de PLDM, și-au asumat acest angajament cu privire la votul uninominal, dar să refuzi o idee doar pentru că vine de la Candu sau Plahotniuc este cel puțin straniu, mai ales că cetățenii își doresc schimbarea”, a explicat Candu.

Democratul a anunțat că dezbaterile la acest subiect vor demara săptămîna viitoare, iar la discuții vor fi invitați liderii partidelor de opoziție, inclusiv extraparlamentare, experți în domeniul electoral, precum și reprezentanți ai societății civile.

Andrian Candu a remarcat că dezaprobă și poziția unui grup de ONG-uri care, de asemenea, se opune acestor dezbateri. „Există acea decizie a cîtorva ONG-uri de neparticipare la dezbateri. Argumentele de nedezbatere sau de amînare pentru anul 2022 a acestui proiect nu țin. Orice reformă trebuie făcută la timpul potrivit. Cetățenii cer schimbarea, iar această tendință se vede și în sondaje”, a adăugat Candu.

Potrivit lui, Comisia de la Veneția s-ar putea expune pe marginea proiectului de lege cu privire la votul uninominal în decursul a jumătate de an. În paralel, formațiunea a inițiat colectarea semnăturilor în rîndul populației, pentru susținerea acestei inițiative. Pînă în prezent au fost colectate peste 350 de mii se semnături în favoarea proiectului, spune Candu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?