Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reprezentanţii diasporei s-au pronunţat împotriva modificării sistemului electoral

20 mar. 2017,, 11:45   Politică
2981 1

Reprezentanţii diasporei Moldovei s-au pronunţat împotriva modificării sistemului electoral.

Despre aceasta ei au declarat într-o rezoluţie adoptată la finele forumului diasporei, care s-a desfăşurat la sfîrşitul săptămînii trecute la Veneţia.

La forum au participat circa 180 de moldoveni din 19 ţări ale lumii, inclusiv din Italia, Spania, Portugalia, Rusia, România, Grecia, SUA, Canada, Marea Britanie. Forumul a fost organizat din proprie iniţiativă. În cadrul acestuia, participanţii au discutat situaţia social-politică şi economică din ţară. La forum nu au fost invitaţi politicieni moldoveni şi reprezentanţi ai puterii, dar au participat jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova.

Participanţii la forum au pledat împotriva trecerii la sistemul de vot uninominal sau mixt, precum şi împotriva "vitezei cu care guvernarea promovează această iniţiativă".

"Modificarea sistemului electoral va distorsiona dramatic proporţia adecvată de reprezentare a diasporei, reducând semnificativ gradul de reprezentare. În condiţiile actuale, în ţară lipseşte un consens politic şi social necesar pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în cadrul sistemului uninominal sau mixt. Sistemul electoral, în formula propusă, creează condiţii propice pentru discriminarea femeilor şi limitarea dreptului lor de a fi reprezentate în mod egal în organele de conducere, precum şi subminează rolul opoziţiei şi favorizează partidele mari", se arată în rezoluţie, ai cărei autori au criticat prevederea privind posibilitatea revocării deputaţilor.

De asemenea, participanţii la forum au adoptat o rezoluţie privind lupta cu corupţia.

"Moldova continuă să fie cel mai sărac stat din Europa, fiind catalogat un stat capturat, unde corupţia, sărăcia, dezbinarea naţiunii pe diferite criterii, dezinformarea şi manipularea opiniei publice, demagogia şi populismul politicienilor, sînt la ordinea zilei"m se arată în document.

Autorii cer încheierea cât mai curând a investigaţiei furtului miliardului din sistemul bancar al ţării.

Participanţii la forum au pregătit un plan de acţiuni şi au decis să desfăşoare următoarea întâlnire în august, la Chişinău, când se desfăşoară tradiţional congres al diasporei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?