X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mai mult control asupra managementului ZEL din Moldova

20 mar. 2017,, 10:30   Economie
1810 0

Ministerul Economiei va primi mai multe pîrghii de control a calității managementului Zonelor Economice Libere (ZEL) din Moldova, atragerea de noi investiții și realizarea proiectelor economice.

Aceasta prevăd amendamentele, adoptate în prima lectură în Parlament, la Legea cu privire la Zonele Economice Libere, transmite NOI.md.

Potrivit modificărilor, administratorii ZEL din Moldova sînt numiți în aceste funcții prin ordinul ministrului Economiei, pe un termen de trei ani de zile. În prezent, aceștia sînt numiți de Guvern, pentru un termen de cinci ani.

De menționat că administrația ZEL își va coordona activitatea cu Ministerul Economiei, în ceea ce ține de atragerea investițiilor, promovarea exportului rezidenților ZEL, de asemenea, de elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de dezvoltare a ZEL.

Ministerul Economiei va asigura controlul asupra respectării condițiilor Acordului de management și asupra executării principalelor obligații administrative. Totodată, administrația ZEL va coordona cu Ministerul Economiei aspectul remunerării muncii administrației zonelor respective.

În afară de aceasta, administrația ZEL va coordona preventiv cu Ministerul Economiei textul acordului între administrație și rezident, de asemenea, operarea oricăror modificări, suspendări or încetarea activității sale.

De asemenea, se stabilește că pentru organizarea verificărilor planificate, pînă la data de 1 octombrie a fiecărui an, organele de control vor prezenta Ministerului Economiei propunerile lor, în ceea ce privește verificarea rezidenților ZEL anul viitor, iar Ministerul Economiei va prezenta Guvernului spre examinare și aprobare graficul verificărilor rezidenților pentru anul următor. Organizarea controalelor neplanificate va fi permisă doar cu acordul Cabinetului de Miniștri. Încă o modificare va permite rezidenților ZEL să scoată deșeurile, pentru prelucrare, de pe teritoriul zonelor fără a prezenta declarațiile vamale.

Alte modificări stabilesc că modificarea configurației teritoriilor ZEL, precum și modificarea termenului de activitate a acestora, inclusiv, sistarea funcționării zonei, este realizată după aprobarea legii respective, la propunerea Guvernului.

Propunerea privind modificarea configurației ZEL sau a termenilor de activitate a acesteia trebuie să conțină explicații și motivații economice pentru această schimbare. Pînă la aprobarea deciziei de către Guvern, Ministerul Economiei trebuie să elaboreze expertiza de rigoare. Totodată, modificarea configurației ZEL sau a termenilor de activitate nu este permisă în cazul în care expertiza constată că modificările respective vor prejudicia alți rezidenți ai zonei sau alți subiecți din afara zonei or vor fi în detrimentul statului. Amendamentele adoptate de Parlament au drept scop sporirea calității managementului ZEL din Moldova pentru atragerea investițiilor și realizarea proiectelor economice, precum și consolidarea rolului Ministerului Economiei, în ceea ce privește implementarea politicii statului în acest domeniu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?