Cum pot obține mai mult profit crescătorii de animale ?

Cum pot obține mai mult profit crescătorii de animale ?

În Moldova va fi implementat sistemul național pentru  clasificarea carcaselor  de bovine, porcine și ovine, scopul căruia  este creșterea valorii adăugate a carcaselor de bovine, porcine și ovine, obținute în unitățile autorizate de producere a cărnii din Republica Moldova, precum și remunerarea echitabilă a crescătorilor de animale care furnizează animale vii destinate sacrificării, transmite NOI.md.

Implementarea sistemului menționat este prevăzut de Legea privind clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine, adoptată în Parlament n prima lectură.

Documentul stabilește cadrul juridic și economic în cadrul sistemului național de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și relația dintre instituțiile de stat și agenții economici implicați în activitatea creșterii animalelor și sacrificare a acestora.

Scopul acestei legi este de a asigura transparența în activitatea părților antrenate în creșterea și sacrificarea animalelor, sporirea calității cărnii și a valorii adăugate a carcaselor bovinelor, porcinelor și ovinelor obținute în instalațiile autorizate pentru producția de carne în Republica Moldova, de asemenea, remunerarea echitabilă a muncii crescătorilor de animale, care aduc animale vii la abator.

Legea nu vizează carnea obținută în gospodării individuale pentru consum personal, cu condiția ca aceasta să nu fie scoasă la vînzare. Elaborarea legii a fost necesară pentru a proteja piața internă și producătorii autohtoni de carne, de asemenea, pentru a implementa normele europene în procesul de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine și raportarea costurilor acestora.

Potrivit proiectului de lege, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi cea care va implementa sistemul național de clasificare a carcaselor  de bovine, porcine și ovine.

Clasificarea carcaselor este necesară pentru abatoarele autorizate, care anual, sacrifică cel puțin 20 de capete de bovine mature și/sau 20 de capete de ovine și/sau 50 de capete de porcine săptămînal, în conformitate cu rezultatele anului precedent.

Totodată, punctele de abator trebuie să fie înregistrate și să prezinte organului de control informații cu privire la prețul clasificării carcaselor.  Prețul care trebuie să fie înregistrat, este prețul achitat furnizorului pentru animal, fără plata TVA, care reprezintă prețul pentru 100 de kg de carcasă, cîntărită și clasificată pe cîrligul abatorului. Prețurile trebuie să fie oferite săptămînal, în prima zi următoare după săptămîna de raport, prin orice mijloace disponibile: format electronic, poștă, fax ș.a.m.d.

Ministerul Agriculturii menționează că  sistemul de clasificare a carcaselor de bovine, porcine și ovine vine să garanteze o plată echitabilă pentru producători n funcție de calitatea cărnii, de asemenea, sistemul asigură o concurență loială între abatoare, transparența pieței și satisfacerea cererii consumatorilor de carne de înaltă calitate.

Totodată, aprobarea legii menționate va permite accesul mai liber a cărnii din Moldova pe piața Uniunii Europene. Aplicarea sistemului de clasificare a carcaselor determină suplimentar și alte avantaje pentru crescător, pentru abator, pentru angrosist, pentru cumpărătorul cu amănuntul și pentru procesator. Respectiv, pentru crescător, plata diferențiată va fi un stimulent pentru îmbunătățirea calității carcasei, pentru abator sau angrosist, clasificarea carcaselor creează posibilitatea sortării materiei prime în funcție de calitate, comparării și evaluării mai precise a prețurilor, estimării gradului de valorificare și cumpărării în funcție de cerințele pieței.

Avantajele clasificării carcaselor pentru vînzătorul cu amănuntul se referă la faptul că poate specifica cerințe mult mai precise la achiziționarea mărfii, iar comercializarea carcaselor în funcție de calitate se poate face la distanță sau „on-line” și fără prezența intermediarilor.

Pentru procesatori, creșterea calității carcasei va determina creșterea cantității de carne procesată, dar și a vînzărilor datorită unui produs final îmbunătățit, reducerea cantității de subproduse și de produse de calitate redusă, ceea ce ar însemna mai multe oportunități de comerț la nivel național și internațional.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load