X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3990

Moldovenii din diasporă vor să aibă reprezentanții lor în Parlament – sondaj

16 mar. 2017,, 13:15   Politică
2761 3

Majoritatea cetățenilor moldoveni stabiliți cu traiul peste hotare susține ideea de a avea propriii reprezentanți în Parlamentul Republicii Moldova, comunică Noi.md.

Datele se regăsesc într-un sondaj de opinie realizat de Institutul de Marketing și Sondaje IMAS, în perioada 17 februarie – 7 martie curent . Astfel, 87 la sută dintre moldovenii de peste hotare se pronunță pentru delegarea unor deputați din rîndurile lor în Legislativul de la Chișinău, iar 10 la sută împotrivă.

Întrebați cîte mandate de deputat și-ar dori, 22% dintre membrii diasporei au menționat - 2,3 mandate; 17% - 4,5 mandate, iar 14% cel puțin un mandat. Datele sondajul mai arată că 51 la sută dintre intervievați susțin propunerea introducerii votului uninominal la următoarele alegeri parlamentare din 2018. Alți 25 la sută se pronunță pentru menținerea sistemului actual de vot, pe liste de partid, iar 21% pentru sistemul mixt. 3% din intervievați nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Întrebați dacă și cetățenii din regiunea transnistreană ar trebui reprezentanți în Parlament – 33% din respondenți au spus că nu; 22% s-au pronunțat pentru acordarea unui singur mandat, iar alți 22% pentru acordarea a 2,3 mandate.

Sondajul mai relevă că majoritatea cetățenilor din diasporă – 65% consideră că votul uninominal oferă șanse egale tuturor candidaților la alegeri, în timp ce 22% sînt de părere că acest sistem avantajează anumite partide politice. Dintre aceștia, 40 la sută consideră că votul uninominal favorizează Partidul Acțiune și Solidaritate, 10 la sută – Partidul Democrat, iar 7% - platforma „Demnitate și Adevăr”.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion 599 de persoane cu vîrstele de peste 18 ani, care au fost intervievate online sau telefonic. Potrivit autorilor studiului, respondenții au fost selectați proporțional din mai multe țări, în funcție de prezența la alegeri în turul II al alegerilor prezidențiale din toamna trecută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?