Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon i-a înaintat un demers lui Filip (DOC)

16 mar. 2017,, 11:35   Politică
13678 21

Președintele Igor Dodon i-a transmis o scrisoare Guvernului prin care solicită introducerea în curriculum școlar a disciplinei Istoria Moldovei, comunică Noi.md.

Șeful statului a cerut ca această disciplină să fie instituită începînd cu noul an de învățămînt.

„În ce 25 de ani de existență a Republicii Moldova ca stat independent, nouă cetățenilor acestei țări ni se impune o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui. Începînd cu anul 1990, istoria noastră este mistificată și înlocuită, toate guvernele din Moldova concesionînd statului vecin, România, realizarea politicilor umanitare. Tot de atunci se discută interminabil despre predarea istoriei în școală, polemică în care a fost implicat și Consiliul Europei. Recomandările acestui important for internațional, care vizau excluderea caracterului etnocentric și schimbarea denumirii disciplinei din "Istoria Românilor" în "Istoria", au fost ignorate de către guvernanții de la Chișinău”, se arată în scrisoarea semnată de Dodon.

Potrivit demnitarului, la moment menținerea în curriculum școlar a disciplinei ”Istoria Românilor” creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova.

„Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune și de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populației țării pledează pentru introducerea disciplinei Istoria Moldovei”, se mai menționează în demersul semnat de Dodon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?