Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Comitetul „PARE 1+1” a aprobat granturile pentru 33 de proiecte noi

16 mar. 2017,, 10:30   Economie
1937 0

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economia Moldovei „PARE 1+1” a aprobat încă 33 cereri de granturi, în sumă totală de 6,6 milioane de lei, pentru companiile fondate de imigranți sau rudele acestora, care vor contribui la crearea a circa 100 locuri noi de muncă și atragerea în economie a investițiilor în valoare de 19,5 milioane de lei, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM) Iulia Iabanji a menționat că aproximativ 49 la sută din întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă sînt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 51 la sută - în faza de lansare.

Din totalul cererilor recepționate, 15 întreprinderi sînt create de lucrătorii imigranți care au revenit din străinătate, iar 18 - de rudele de gradul unu ale imigranților. Totodată, datele statistice mai indică că 60 la sută din afaceri sînt create și administrate de femei, iar 23 la sută - de tineri.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 20 de companii au fost deschise în agricultură și sînt orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, cultivarea lavandei, legumelor în sere, etc. 7 întreprinderi, care vor beneficia de granturi, activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 6 în industria prelucrătoare.
Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 33 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 14 state – în Italia – 14 persoane, în Germania, Rusia – cîte 3 persoane, Franța, Israel – cîte 2 persoane, Danemarca, Islanda, SAU, Ucraina, Marea Britanie, România, Spania, Portugalia și Irlanda – cîte o persoană.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a menționat că Programul „PARE 1+1” se bucură de un interes sporit în rîndul imigranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă ori de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii.

Pentru implementarea Programului „PARE 1+1” în bugetul de stat sînt planificate 40 milioane de lei.

De asemenea, Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a adoptat decizia privind introducerea unor modificări în Regulamentul programului pentru majorarea cuantumului maxim al finanțării nerambursabile alocate de la 200 mii lei la 250 mii lei.

Programul „PARE 1+1” are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?