X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

FISC-ul va fi reformat de la 1 aprilie curent

15 mar. 2017,, 14:00   Economie
2896 0

Începînd cu 1 aprilie 2017, autoritatea fiscală din Republica Moldova va fi reorganizată și modernizată, ceea ce va permite sporirea capacității de deservire a contribuabililor, sporirea gradului de conformare benevolă a contribuabililor și maximizarea veniturilor bugetare, dar și să ofere o gamă largă de servicii calitative.

Despre aceasta a comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Inspectoratului Fiscal de Stat, Sergiu Pușcuța, transmite NOI.md.

El a remarcat că începînd cu 1 aprilie, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și cele 35 de subdiviziuni teritoriale vor fi consolidate într-o singură entitate juridică – Serviciul Fiscal de Stat, care va fi unicul organ responsabil de asigurarea procesului de administrare fiscală pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Este planificat ca centralizarea sistemului unitar de administrare fiscală să permită eficientizarea activității Inspectoratului Fiscal, să asigure tratarea univocă a contribuabililor, majorarea flexibilității în procesul managementului resurselor umane, să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor prestate contribuabililor, la diminuarea riscurilor de corupție și protecționism în cadrul autorității fiscale, să permită aplicarea managementului operațional și strategic pe verticală, eforturile fiind concentrate pe zonele și regiunile cu risc sporit de încălcări fiscale.

Scopul restructurării autorității fiscale îl constituie sporirea capacității de deservire a contribuabililor, sporirea gradului de conformare benevolă a contribuabililor și maximizarea veniturilor bugetare, reducerea costurilor administrației fiscale, consolidarea acțiunilor în lupta contra abaterilor fiscale, asigurarea profesionalismului înalt și a incoruptibilității în cadrul SFS.

Precum a remarcat Sergiu Pușcuța, în cadrul reformării SFS vor fi create patru direcții generale principale: ”Nord”, ”Sud”, ”Centru” și ”Chișinău” cu centre la Bălți, Comrat, Ialoveni și Chișinău. Numărul total al colaboratorilor SFS va rămîne același – 1892 de persoane. În același timp, numărul funcțiilor de conducere va fi redus cu 85 de unități - de la 327 pînă la 242 de persoane. Totodată, va fi majorat numărul inspectorilor.

El a mai subliniat că după reorganizarea din 1 aprilie, în fiecare centru raional vor fi păstrate oficiile SFS pentru deservirea contribuabililor, însă acestea nu vor mai include componenta de control a contribuabililor locali și stingerea datoriei față de buget. Aceste probleme vor fi abordate la un nivel regional mult mai înalt.

Sergiu Pușcuță a numit în rîndul beneficiilor reorganizării standardizarea serviciilor oferite contribuabililor, optimizarea resurselor umane și reorientarea acestora spre procesele de administrare fiscală și prestare a serviciilor. De asemenea, este vorba despre concentrarea potențialului de control al SFS în procesele operaționale cu cele mai mari riscuri pentru interesele bugetului public național, precum și reducerea riscurilor de corupție și protecționism în organul fiscal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?