Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Moldova solicită Rusiei să extindă comerțul și să renunțe la taxele vamale

15 mar. 2017,, 10:14   Economie
2775 2

Republica Moldova este interesată de consolidarea şi aprofundarea colaborării cu Federaţia Rusă în diverse sfere, inclusiv, în domeniul comercial-economic, de asemenea, de extinderea listei exportatorilor de producție vinicolă în Federația Rusă și de renunţarea la impunerea taxelor vamale la exportul a 19 categorii de mărfuri moldoveneşti.

Despre aceasta a declarat prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, în cadrul întrevederii, la Chișinău, cu viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, în cadrul căreia au fost abordate probleme legate de consolidarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale, transmite NOI.md.

Oficialii au remarcat dinamica ascendentă a dialogului politic la toate nivelurile. Pe parcursul anului trecut, premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin şi prim-ministrul Dmitri Medvedev, au avut loc întrevederi între miniştrii de Externe ale celor două ţări, iar în noiembrie 2016, la Moscova, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru consolidarea şi aprofundarea colaborării cu Federaţia Rusă în diverse sfere, inclusiv, în domeniul comercial-economic. În context, premierul a menţionat decizia părţii ruse de a permite la 7 întreprinderi moldoveneşti să exporte producţia vinicolă pe piaţa Federaţiei Ruse, exprimîndu-şi speranţa că această listă va fi extinsă, iar în cel mai apropiat timp criteriul selectiv de acordare a permisiunilor de export să fie abolit. Totodată, şeful Executivului s-a referit la oportunitatea renunţării la impunerea taxelor vamale la exportul a 19 categorii de mărfuri moldoveneşti în Federaţia Rusă.

În altă ordine de idei, Pavel Filip a apreciat decizia părţii ruse privind amnistia migraţională pentru cetăţenii Republicii Moldova. Şeful Executivului s-a referit şi la oportunitatea impulsionării dialogului interparlamentar, inclusiv, în cadrul grupurilor parlamentare de prietenie.

La rîndul său, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, a confirmat interesul părţii ruse pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-ruse în beneficiul cetăţenilor celor două ţări.

O atenţie aparte în cadrul întrevederii a fost acordată soluţionării problemei transnistrene. Premierul a accentuat importanţa soluţionării unor probleme concrete cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea consolidării încrederii şi atingerii unor înţelegeri strategice.

Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul social şi umanitar-cultural.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?