Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Tapiola: Structurile de stat trebuie să atragă persoane profesioniste

15 mar. 2017,, 08:45   Politică
2507 2
Structurile de stat ale Moldovei trebuie să atragă profesionişti tineri, care să vrea să lucreze pentru binele statului, consideră şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la conferinţa de încheiere a proiectului twinning "Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene", el a spus că "Moldova abia intră în perioada de stabilitate politică, de acea a venit timpul pentru a lucra serios asupra reformării administraţiei publice".

"Este necesară o mai mare transparentizare a serviciilor de stat, precum şi trebuie create condiţii pentru creşterea profesională, pentru ca serviciul public să fie mai atractiv. Deşi programul s-a încheiat, UE va continua să susţină Moldova în reformarea administraţiei publice", a spus diplomatul.

Potrivit ambasadorului Lituaniei în Moldova, Rimantas Latakas, proiectul a arătat cum anume cooperarea interguvernamentală şi interinstituţională contribuie la crearea unui stat prosper.

"Lituania va continua să sprijine Moldova în calea modernizării. Cooperarea noastră se concentrează pe domenii în care noi sîntem relativ avantajaţi - implementarea reformelor democratice", a spus diplomatul.

Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a spus că reforma administraţiei publice este o prioritate pentru Guvern şi un element important în îndeplinirea angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere RM-UE.

"Obiectivul reformei este crearea unei administraţii publice moderne şi profesioniste, orientate spre oferirea serviciile de calitate cetăţenilor. Astfel, acest proiect a avut un rol major în consolidarea instituţiilor publice, a activităţii funcţionarilor din administraţia publică, reformarea sistemului de motivare şi instruirea specialiştilor", a spus ea.

Proiectul twinning a fost lansat în aprilie 2015 şi a durat doi ani. Proiectul, în valoare de 1,2 mil. lei, a fost finanţat de Uniunea Europeană şi implementat cu suportul Guvernului Lituaniei. În cadrul acestuia au fost desfăşurate 12 cursuri de instruire pentru funcţionarii de stat.

Proiectul a cuprins patru componente: ajustarea cadrului normativ cu privire la modernizarea serviciului public şi consolidarea capacităţilor instituţionale; planificarea, coordonarea şi implementarea eficientă a programului naţional de instruire în serviciul public şi dezvoltarea mecanismelor de evaluare; crearea reţelei de experţi din domeniul resurse umane şi dezvoltarea capacităţilor acestora, dar şi consolidarea capacităţilor funcţionarilor publici de conducere de nivel superior din autorităţile publice.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?