Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Proiectul privind votul uninominal, înregistrat în Parlament

14 mar. 2017,, 18:25   Politică
3329 7

Proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal a fost înregistrat în Parlament, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, speakerul Andrian Candu.


Potrivit agenţiei INFOTAG, el a spus că înregistrarea proiectului nu înseamnă că deputaţii urmează să îl şi voteze.

"L-am înregistrat în primul rând pentru a fi expediat Comisiei de la Veneţia. Tot de astăzi vom iniţia procedurile de dezbateri publice. Acesta nu va fi votat până nu vor fi organizate dezbateri largi. În curând, proiectul va fi publicat şi pe site-ul Parlamentului", a declarat Candu.

Potrivit lui, vor fi create 101 circumscripţii uninominale. Pentru diasporă se va organiza iniţial înregistrarea prealabilă, pentru a afla câţi cetăţeni sunt peste hotarele ţării, şi, în funcţie de aceasta, se vor forma circumscripţiile internaţionale. Pentru Transnistria sunt prevăzute aceleaşi condiţii, însă nu se vor organiza alegeri până când autorităţile nu vor asigura că scrutinul va fi desfăşurat în mod democratic şi corect.

"Numărul mandatelor pentru circumscripţie va fi proporţional cu numărul de alegători. În raioanele şi oraşele mari vor fi formate mai multe circumscripţii electorale uninominale", a precizat speakerul.

Referitor la procedura de revocare a deputaţilor, Candu a spus că revocarea se va face prin referendum local, iar decizia va fi luată prin acumularea a cel puţin 50% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin decât numărul de voturi acumulat de candidat. Totodată, un deputat nu va putea fi revocat din funcţie în primul sau în ultimul an de mandat, pentru a exclude abuzurile.

Solicitat să comenteze critica colegilor din Parlament, Candu a spus că deputaţii refuză să voteze aceste proiect de lege fără măcar să cunoască conţinutul său.

"În discuţiile din Parlament vom prezenta argumente, pentru a convinge colegii din majoritatea parlamentară referitor la necesitatea noului sistem electoral privind votul uninominal", a mai spus el.

Speakerul consideră că noul sistem va reduce nivelul de corupere a deputaţilor, deoarece, dacă deputatul îi va dezamăgi pe alegători, aceştia îl pot demite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?