Un deputat al Radei a amenințat Transnistria cu blocadă

Un deputat al Radei a amenințat Transnistria cu blocadă

Teritoriul Transnistriei ar putea fi supus unei blocade economice totalăe din partea Ucrainei.


Situația ar putea evolua în această direcție în cazul, în care administrația Transnistriei va continua să solicite pe viitor Rusiei sprijin în exercitarea presiunii economice asupra Chișinăului. Acest lucru l-a comunicat pe rețelele de socializare deputatul Radei Supreme a Ucrainei (RSU) din partea „Blocului lui Piotr Poroșenko” Irina Friz, relatează NOI.md.

Autoritățile Ucrainei, potrivit deputatului RSU, intenționează să acorde și pe viitor sprijin Chișinăului oficial în procesul reglementării transnistrene. „Pentru Ucraina teritoriul Transnistriei constituie o parte componentă a Moldovei. Dacă administrația Transnistriei va mai întreprinde eforturi pentru rechemarea sau suspendarea posturilor moldovenești în punctele  de trecere de pe teritoriul Ucrainei consider că ar fi necesar să se examineze chestiunea privind închiderea completă a acestor puncte de trecere, inclusiv a punctului de la Cuciurgan  pentru transportul de mărfuri și, posibil, pentru circulația transportului rutier, păstrîndu-l doar pentru circulația pietonilor”, a menționat Irina Friz.

Totodată, deputatul ucrainean a îndemnat administrația Transnistriei să înceteze să solicite Rusiei exercitarea presiunii economice asupra Moldovei. În cazul continuării acestei practici, potrivit Irinei Friz, Ucraina va aplica măsuri mai drastice în raport cu Transnistria, ceea ce va avea un efect negativ asupra activității economice a acesteia.

Precizăm că autoritățile Ucrainei au publicat recent planurile de amplasare pe teritoriul său a posturilor Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal al Moldovei, care ar permite supravegherea fluxurilor de mărfuri și pasageri care circulă spre teritoriul republicii autoproclamate. Administrația Transnistriei deja și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceste planuri, calificîndu-le drept „o amenințare serioasă atît pentru situația economică în regiune, cît și pentru libertatea circulației cetățenilor și mijloacelor de transport”.

Autoritățile Moldovei și Ucrainei au întreprins deja în anul 2015 încercările de a institui blocada economică a teritoriului din stînga Nistrului. Atunci a fost blocată activitatea punctului de frontieră de la Cuciurgan, fapt ce i-a împiedicat pe agenții economici să introducă mărfuri pe teritoriul Transnistriei. Blocada a fost de scurtă durată și a fost ridicată după stabilirea unor înțelegeri între deputații din partea Moldovei, Transnistriei și Ucrainei.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load