Acţiunile Ucrainei şi Moldovei pot provoca colaps economic în RMN

Acţiunile Ucrainei şi Moldovei pot provoca colaps economic în RMN

Ministrul Dezvoltării Economice al autoproclamatei RMN, Serghei Obolonic, consideră că stabilirea controlului comun al Moldovei şi Ucrainei la punctul de trecere a frontierei Pervomaisc-Kuciurgan va duce la un colaps economic în Transnistria.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la agenţia rusă Regnum, despre aceasta el a declarat în cadrul unei întrevederi, care s-a desfăşurat ,vineri, la oficiul Misiunii EUBAM de la Odesa.

După întrevedere, el a comunicat jurnaliştilor că partea transnistreană a prezentat reprezentanţilor Moldovei şi UE informaţii despre pierderile prognozate ale Transnistriei, în cazul în care va fi stabilit controlul comun la punctul de trecere a frontierei Pervomaisc-Kuciurgan.

"Datele arată că şi exportul, şi importul pentru agenţii economici din Transnistria va fi însoţit de cheltuieli financiare suplimentare. Veniturile şi cheltuielile agenţilor noştri economici vor constitui, estimativ, circa $38 mil. Într-o situaţie dificilă se va pomeni importul în ţara noastră, mai ales, al producţiei alimentare. Astfel, este vorba nu doar de prejudicierea posibilă a agenţilor noştri economici şi a populaţiei, dar şi de blocada completă a participanţilor care ajung la înţelegeri în spatele nostru", a spus Obolonic.

Potrivit lui, în cadrul discuţiilor de la Odesa, partea transnistreană a atras atenţia asupra riscurilor ce ţin de pierderile financiare ale agenţilor economici din Transnistria, de crearea impedimentelor în antreprenoriatul individual şi de posibila reducere a zeci de mii de locuri de muncă, din cauza divergenţelor în legislaţiile Transnistriei şi Moldovei.

"Legislaţia noastră presupune că antreprenori individuali pot fi persoane fizice, iar mărfurile importate fără declaraţie vamală pot ajunge la suma de pînă la $1 mie. În Moldova sînt alte norme: suma limită este de circa 300 euro. Totodată, pentru circulaţia mărfurilor, antreprenorii noştri vor fi nevoiţi să se conformeze situaţiei fiscale din RM, să perfecteze toate documentele necesare, inclusiv, cetăţenia Moldovei, precum şi să deţină toate documentele interne, inclusiv, asigurarea. Antreprenorii noştri vor trebui să aibă tot ce au antreprenorii moldoveni", a spus ministrul transnistrean.

El a menţionat că aceste norme vor duce la situaţia când antreprenoriatul va fi interzis, în principiu.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load