Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sturza, despre cooperarea cu „Frontiera Resources”: Trebuie să fii fraier

13 mar. 2017,, 10:26   Economie
7000 9

Fostul premier Ion Sturza critică acordul de cooperare semnat de guvernare și compania americană ”Frontera Resources”, căreia i-au fost date în concesiune lucrările de explorare a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, informează Noi.md.

Potrivit fostului demnitar, ”Frontera Resources”este e o companie „mică și obscură” înregistrată pe Insulele Cayman, cu o reputație dubioasă.

„ «Experiența» lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu gogoși: iaca-iaca. Este și un așa «business»... În octombrie 2015 au întrecut orice măsură, anunțînd că au descoperit o rezervă de 3,8 trilioane mc de gaze. Amploarea acestei prostii poate fi înțeleasă de specialiști, dar și de cei care dau o căutare pe Google. Spre comparație, toate rezervele statului Qatar sînt de 12 trilioane mc! Anunțul sfidător a stîrnit un imens scandal în Georgia, guvernul refuzînd să aprobe oficial aceste «rezerve» și cerînd daune companiei pentru neexecutarea prevederilor contractului de concesiune”, a relatat Sturza.

În opinia lui Sturza, condițiile contractului de concesionare semnat de Guvernul de la Chișinău ridică și ele mari semne de întrebare. Potrivit omului de afaceri, pentru obținerea dreptului de extragere a hidrocarburilor urma a fi organiza un concurs internațional și respectată o procedură strictă, lucru care nu s-a întîmplat.

„Ca să ai partener o companie de așa speță trebuie să fii fraier sau... Și în ce condiții! Șase milioane USD investiții?! Doar o sondă de exploatare(petrol-gaze) poate să ajungă la 5-10 milioane, lucrările seismice – la zeci de milioane. Royalty 1%?! 50 de ani, o altă glumă... Acum cîțiva ani am trimis la Chișinău un memoriu cum să fie organizat procesul ca să nu fim tratați ca în Burundi. O lege a petrolului, concurs internațional pentru un caiet de sarcini pe tema explorării, pe baza lui un concurs internațional pentru explorare. Doar după, daca se găsește ceva, urmează concursul, exploatare. Practicile sînt foarte bine cunoscute și se respectă de către toate statele, pentru a evita scandalurile. Nu și în Moldova”, a adăugat Sturza.

„Acordul de concesiune a fost semnat pe 2 ianuarie! În plin «guliai». Nici «investitorii» nu au crezut că e serios...”, a conchis Ion Sturza.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?