X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Contractul cu ”Frontera Resources” a stîrnit discuții aprinse la Parlament

10 mar. 2017,, 11:51   Politică
3661 3

Deputații formațiunilor de opoziție și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu semnarea unui contract de cooperare cu compania americană ”Frontera Resources” , informează Noi.md.

Reprezentanții PSRM, PLDM și PCRM au cerut Guvernului să prezinte informații suplimentare despre acest contract, care ridică mari semne de întrebare, în opinia lor. Liberal-democrații i-au acuzat pe guvernanți de faptul că în încercarea disperată de a-și face PR, au omis o serie de aspecte importante ce țin de semnarea acestui acord.

”Guvernul a comis o greşeală atunci cînd publicat un comunicat surpriză, iar mass-media a interpretat prin prisma acestuia. Guvernul trebuie să explice pe puncte de ce este important, dar din dorinţa de a face PR a scăpat din vedere acest lucru”, a punctat deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Deputații socialiștii au cerut, la rîndul lor, audierea ministrului Mediului, Valeriu Munteanu. ”În mass-media se vehiculează faptul că Guvernul a semnat un contract dubios prin care acordă dreptul unei companii din SUA să desfășoare lucrări de exploatare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, iar în acest sens a fost dat în concesionare 40 la sută din teritoriul țării”, a menționat deputatul Vasile Bolea.

Parlamentarii comuniștii au solicitat însă rezilierea contractului semnat cu „Frontera Resources”. „Riscăm să pierdem nişte bogăţii serioase. Trebuie stopat imediat acest contract şi de făcut investigaţii serioase. Constituţia spune că aceste bogăţii de sub pămînt aparţin poporului”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Menționăm că Guvernul a semnat recent cu „Frontera Resources” un contract de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare. În context, se menționează despre concesionarea a circa 40% din teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 50 de ani.

La rîndul lor, guvernanții declară că „Frontera Resources” s-a angajat să investească în Moldova peste 6 milioane de dolari în următorii cinci ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în cazul în care investiția va fi de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?