COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 187(+45)   TRATAȚI 249 250     DECESE 6175(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1208
Preşedintele stiri: 2783

Pentru dezvoltarea cu succes a Moldovei, autorităţile locale au nevoie de autonomie

9 mar. 2017,, 16:45   Economie
4507 0

Pentru dezvoltarea cu succes a Moldovei, trebuie sporită autonomia autorităţilor publice locale, consideră experţii de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".

Potrivit lui, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, economistul Ion Butmălai a spus că un grup de experţi a efectuat un studiu de amploare în republică, pentru a identifica cele mai dezvoltate raioane ale Moldovei. Astfel, au fost chestionaţi peste 700 de antreprenori din 32 de raioane, precum şi din Chişinău, Bălţi şi Găgăuzia în baza a opt indicatori - mediul economic, producţia economică, legislaţie, administrarea publică, infrastructură, tehnologie, resurse umane şi educaţie.

"Zonele cele mai dezvoltate în plan economic sînt municipiile Chişinău şi Bălţi şi raioanele Ialoveni şi Drochia. Municipiile sînt lideri la toţi indicatorii. Raionul Ialoveni a ocupat locul trei graţie infrastructurii şi amplasării geografice avantajoase. La Drochia nu sînt probleme cu forţa de muncă, sistemul transportului auto este bine organizat", a spus el, menţionând că raioanele cu cel mai slab potenţial economic sînt Cantemir, Leova, Basarabeasca şi Teleneşti.

"La Teleneşti, peste 90% din activitatea economică a raionului este asigurată de gospodăriile ţărăneşti, aici fiind cel mai nefavorabil mediu de afaceri din republică", consideră expertul.

Potrivit lui, în Moldova cea mai mare concentrare economică se atestă în regiunea de centru, mai ales la Chişinău, precum şi în raioanele unde au fost create zone economice libere.

Directorule executiv al IDIS "Viitorul", Igor Munteanu, a menţionat necesitatea de a face tot posibilul pentru a spori autonomia autorităţilor locale în luarea deciziilor, precum şi de a reduce dependenţa lor financiară de autorităţile centrale.

El a remarcat importanţa experienţei internaţionale în dezvoltarea republicii şi a mulţumit Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare (Slovak Aid) şi organizaţiei nonguvernamentale slovace INECO pentru asistenţa financiară şi de experţi în realizarea studiului.

Prezent la eveniment, ambasadorul Slovaciei la Chişinău, Robert Kirnag, şi-a exprimat speranţa că Moldova va folosi experienţa slovacă unică privind creşterea potenţialului economic şi dezvoltarea unei concurenţe sănătoase în raioane.

"Este o provocare cu adevărat serioasă, însă veţi obţine succes", a spus el.
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?