X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Declarația Găgăuziei: concesionarea sudului Moldovei pentru exploatarea petrolului

9 mar. 2017,, 16:15   Economie
7626 7

Comitetul Executiv al Găgăuziei și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Guvernului Moldovei de a oferi companiei străine „Frontera Resources International din Statele” Unite ale Americii (SUA), dreptul de exploatare a zăcămintelor naturale pe o suprafață de 12 mii de km pătrați din sudul țării fără a lua în calcul poziția autorităților autonomiei, transmite NOI.md.

Potrivit celor menționate în declarația Comitetului Executiv al Găgăuziei, o parte a teritoriului pe care compania străină va executa lucrările de exploatare a resurselor naturale, ține de UTA Găgăuzia. Organele puterii centrale, încălcînd art. 111 al Constituției RM nu au informat însă conducerea Găgăuziei despre intențiile de realizare a proiectului de căutare a resurselor naturale.

Comitetul Executiv al Găgăuziei consideră că la luarea deciziei cu privire la transmiterea în concesiune a teritoriului Moldovei, Ministerul Mediului era obligat să desfășoare consultațiile de rigoare cu autoritățile din Găgăuzia, autoritățile publice locale și societatea civilă.

Factorii de decizie din Găgăuzia menționează că decizia aprobată de Guvern contravine art. 17 al Legii ”Cu privire la statutul juridic al Găgăuziei”, în conformitate cu care Comitetul Executiv asigură pe teritoriul regiunii reglementarea raporturilor de proprietate, managementul economic, protecția mediului înconjurător și utilizarea rațională a resurselor naturale.

De asemenea, Comitetul Executiv al Găgăuziei a mai constatat că pachetul de documente cu privire la transmiterea în arendă a teritoriului respectiv trebuie să fie examinat de Consiliul Național pentru parteneriat public-privat, ceea ce prevede Dispoziția Guvernului Nr. 245.

Conducerea Găgăuziei a declarat că este interesată de atragerea investițiilor străine în regiune, însă consideră că darea în folosință a terenurilor unor companii străine, este o decizie care trebuie să fie aprobate în strictă conformitate cu legislația și cu transparență maximă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?