În Moldova s-au ieftinit benzina și motorina

În Moldova s-au ieftinit benzina și motorina

Pentru prima dată de la începutul anului, în sfîrșit s-a ieftinit benzina. De asemenea, continuă să scadă și prețul motorinei, transmite NOI.md.

Acest fapt rezultă din noile prețuri plafon la carburanți stabilite, pentru următoarele două săptămîni, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).  În special, în perioada 8-21 martie 2017, prețul maxim pentru un litru de benzină Premium-95 nu poate depăși 17,83 de lei, iar motorina nu poate costa mai mult de 15,62 de lei.

În ultimele două săptămîni, 22 februarie – 7 martie 2017, prețurile plafon pentru acești carburanți erau de 18,21 și, respectiv, 15,65 de lei pentru un litru. În acest fel, pentru următoarele două săptămîni, benzina se va ieftini, în medie, cu 38 de bani per litru sau cu 2,1 %, iar motorina – cu 3 bani per litru sau aproximativ cu 0,2 %.

la fiecare 14 zile calendaristice, în zilele de marți, ANRE stabilește prețuri plafon pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei. Valorile sînt publicate pe site-ul Agenției. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața petrolieră din țară stabilește, pornind de la noile prețuri plafon, costul produselor petroliere pe care le comercializează și le afișează pe panoul stației PECO. Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică în raport cu toți clienții, începînd cu ziua de miercuri ora 00.01.

Operatorii nu au dreptul să comercializeze produsele petroliere la un preț mai mare decît limita determinată de ANRE. Cei care nu se conformează riscă să fie sancționați dur sau chiar să-și piardă licența. 
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load