Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Natalia Vrabie: Moldova a avut marele noroc să intre în recesiune mai tîrziu decît toţi şi are şansa unică să o depăşească într-un termen scurt

18 apr. 2013,, 15:45   Economie
5449 0
Foto: vipmagazin.md
Moldova a avut marele noroc să intre în recesiune mai tîrziu decît toţi şi, în acest sens, are şansa unică să o depăşească într-un termen scurt, în primul rînd, datorită îmbunătăţirii situaţiei economice din Europa. Această opinie a fost enunţată într-un interviu acordat în exclusivitate revistei "Profit" de către preşedinta Consiliului de Administraţie al BC Moldova Agroindbank S.A., Natalia Vrabie.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează publicaţia, Vrabie a relevat dependenţa mai mare a situaţiei economice din Moldova de starea economiilor din ţările europene, decît în alte regiuni.

"Astfel, imediat cum situaţia în economiile ţărilor europene va începe să se redreseze, noi vom avea o creştere mai semnificativă şi o nouă înviorare a comerţului cu ţările Uniunii Europene", a estimat ea.

Bancherul și-a exprimat optimismul în privinţa dezvoltării economiei europene. "În Europa, inclusiv în România vecină, care a devenit, în ultimii ani, un partener comercial serios al Republicii Moldova, schimbările în bine sînt vizibile. În toate aceste ţări, lucrurile stau mai bine decît în celelalte", a menţionat responsabila.

Potrivit Nataliei Vrabie, R.Moldova are relaţii economice nesemnificative cu sudul Europei şi cu America, astfel, situaţia de acolo nu va avea impact asupra situaţiei economice din Moldova. "În ceea ce priveşte partenerii estici, în Rusia recesiune nu există, în Ucraina, de asemenea, este mai mult sau mai puţin calm", a explicat bancherul.

Potrivit prognozelor Nataliei Vrabie, în anul 2013, situaţia economică din R.Moldova se va redresa şi se va schimba în bine în mod univoc, dacă nu în anul 2014, atunci în 2015.

Totuşi, top-managerul celei mai mari bănci a enunţat prognoze foarte rezervate vizavi de creşterea rapidă a produsului intern brut al Moldovei, inclusiv pentru că este posibil ca speranţele la un an agricol bun, care să ofere o creştere rapidă a economiei, să nu se îndreptăţească.

"Creşterea nu se va produce rapid şi vom culege recoltele abia toamna, iar le vom comercializa spre sfîrşitul anului şi la începutul anului viitor, 2014. Astfel, pe o creştere a PIB-ului, pe care ne-am dori să o vedem, trebuie să mizăm extrem de prudent, aceasta poate să existe şi poate să nu existe, nu vreau să fiu categorică", a afirmat Vrabie. (Citiţi amănunte în interviul "Vînt în pînzele MAIB" din numărul din aprilie al revistei "Profit").

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?