Glavan califică drept demagogie moțiunea PSRM

Glavan califică drept demagogie moțiunea PSRM

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, s-a prezentat astăzi în plenul Parlamentului pentru a da explicații pe marginea majorării tarifelor la serviciile medicale, informează NOI.md.

Glavan a fost chemată să dea explicații deputaților după ce socialiștii au înaintat o moțiune simplă asupra activității sale. Ministrul a precizat că solicitarea cu privire la demisia sa este neîntemeiată, calificînd-o drept „o acțiune de PR de pe agenda politică a PSRM”.

„Am toată încrederea că această moțiune nu este altceva decît o demagogie și un exercițiu de imagine. Situația creată cu privire la majorarea prețurilor este cauzată inclusiv de unii deputați din PSRM. O parte din ei au deținut funcții importante în Guvern și totuși la vremea potrivită nu au adaptat prețurile la realitățile existente. Fiecare alineat din textul moțiunii este un fals. Scrieți despre politici echilibrate în domeniul sănătății, dar acest lucru este cel puțin cinic”, a declarat Glavan.

Ministrul Sănătății a precizat că majorarea tarifelor a fost imperios necesară, întrucît exista riscul ca instituțiile medico-sanitare publice să dea faliment. Potrivit ei, catalogul tarifelor unice la serviciile medicale urma a fi indexat de 11 ori, începînd cu anul 2004, cînd a fost creat, și pînă în prezent. Cu toate acestea, pe parcursul ultimilor ani a fost indexat de doar două ori.

„Această decizie era extrem de necesară. Am avut multiple sesizări din partea instituțiilor medicale și a medicilor, exista riscul real ca instituțiile medicale să sisteze serviciile contra plată, întrucît tarifele erau prea mici. Suma tuturor cheltuielilor suportate de instituțiile medicale în 2015 era deja de șase ori mai mare decît în anul 2014”, a adăugat Glavan.
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load