X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

A fost prezentată harta ”locurilor întunecate” din Univers

3 mar. 2017,, 02:30   Ştiinţă şi IT
2849 0

Astronomii din SUA, Marea Britanie, Franța, Elveția și Italia au prezentat cea mai detaliată, la ziua de astăzi, hartă a distribuției materiei întunecate în limitele a trei grupuri de galaxii.

Studiul dedicat acestui aspect a fost publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Publicația Yale News relatează pe scurt despre cercetare.

Harta a fost elaborată pentru grupurile de galaxii Abell 2744 (deplasarea roșie z = 0,308), MACSJ 0416, (z = 0,396) и MACSJ 1149 (z = 0,543). Aceste sisteme stelare, legate de forța gravitațională universală, au fost folosite în calitate de lentile gravitaționale (fascicolul de lumină din imediata lor apropiere se curbează), ceea ce a permis determinarea materiei întunecate pe fundalul Universului.

Harta obținută corespunde exact modelului computerizat și prezicerilor teoretice în ceea ce privește existența modelului rece a materiei întunecate, ale cărei particule grele se mișcă încet în raport cu viteza luminii. La elaborarea hărții au fost utilizate date obținute cu ajutorul telescopului cosmic Hubble.

Materiei întunecate îi revine pînă la 80 la sută din masa Universului. Introducerea acestei substanțe va permite explicarea procesului monitorizat de mișcare a galaxiilor și grupurilor de galaxii. Ea interacționează cu materia barionică prin intermediul forțelor gravitației universale. La ora actuală particulele care formează materia întunecată rămîn necunoscute.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?