X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Orange părinţii şi copiii sunt #SuperCoders & #SuperParents ©

2 mar. 2017,, 10:16   Business
2211 0

Cu Orange #SuperCoders educaţia devine mai interactivă şi mai plăcută.

20 de copii din capitală au fost invitaţi la cea de-a doua ediţie a atelierului de programare dedicat celor mici. Sub atenta îndrumare a unor traineri special instruiţi, cei mici au făcut cunoştinţă cu primele concepte de programare şi au învăţat să-şi transforme ideile în creaţii. Evenimentul a fost organizat la Orange WiFi Cafe din incinta Universităţii Tehnice din Moldova.



La această ediţie a fost introdusă o nouă componentă de training, cea dedicată părinţilor. Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova (CNPDCPM) a organizat o sesiune de instruire, la care părinţii au învăţat cum să le asigure securitatea online.

Victor ISTRATE, trainer, Universitatea Tehnică a Moldovei:„Copii sunt receptivi la tot ce înseamnă digital iar noi le-am explicat programarea într-o formă înţeleasă de ei. În doar câteva ore, au creat animaţii, povestiri interactive şi jocuri interesante. Atelierul demonstrează o dată în plus că timpul petrecut pe calculator poate fi plăcut şi util în acelaşi timp.”

Cinci traineri specializaţi le-au explicat participanților elementele de bază ale limbajului Scratch și le-au oferit copiilor exemple de animații și jocuri. Astfel, cu ajutorul facilitatorilor, la finalul atelierului, participanţii la #SuperCoders au putut prezenta propriile creații.

Alexandru GARŞTEA, participant la atelier: “Am aflat că pot să creez şi jocuri simple, nu foarte complicate.”

Victoria RĂU, participantă la atelier: Este un obiect nou pentru mine, adică mă pot dezvolta în ce am învăţat astăzi.”

Participanţii celei de-a doua ediţii au primit diplome și premii din partea Orange Moldova.

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Trăim într-o lume a inovaţiilor iar educaţia digitală este absolut necesară din copilărie. Copii de astăzi sunt programatorii de mâine. Ei sunt cei care vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi. Orange s-a angajat strategic să contribuie la digitalizarea societăţii, iar organizarea atelierului de programare vine să reconfirme acest angajament.”

Ateliere digitale pentru părinţi

Componenta nouă a proiectului este #SuperParents: ateliere dedicate părinţilor, la care învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor lor. În cadrul Atelierului, reprezentanții CNPDCPM au venit cu o serie de sfaturi pentru părinți/tutori privind implementarea corectă a principiilor de protecție a datelor cu caracter personal. Astfel, au fost dezvoltate competențele digitale ale părinților, aceștia fiind informați despre principalele instrumente de control parental și despre riscurile mediului online pentru copii.

Eduard RĂDUCAN, Directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova: „În actuala societate informațională, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate și partajate de o gamă largă de organizații publice și private pe de o parte, și de subiecți de date cu caracter personal pe de altă parte, contribuind la un flux național și mondial de date.”

Lidia LIPOVAN, părinte: „Am aflat despre controlul parental. Nu l-am folosit niciodată şi o să încerc să-l folosesc, adică să limitez accesul copilului meu la anumite lucruri care nu corespund vârstei lui.”

Andrei RĂU, părinte: Informaţii utile pentru a securiza copiii şi, plus la asta, şi maturii să ştie cum să fie vizualizaţi chiar şi online, din alte domenii: de la oficiu, peste hotare, dacă se află.”

Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:„La această ediţie #SuperCoders au fost invitaţi să participe copii cu vârstele cuprinse între 10 şi 14 ani, din municipiul Chişinău, care împărtăşesc pasiunea pentru programare. Participanţii au fost selectaţi în funcție de ordinea înscrierii la proiect. Cei care nu au reuşit să devină #SuperCoders, au posibilitatea să o facă la următoarele ediţii, pe care intenţionăm să le dezvoltăm în viitor.”

Vino şi tu, împreună cu copilul tău la #SuperCoders şi #SuperParents

După Chişinău, caravana #SuperCoders şi #SuperParents va merge şi în alte oraşe ale ţării: Bălţi, Cahul şi Comrat. În timp ce micuţii vor învăţa codingul cu ajutorul trainerilor specializaţi, părinţii vor participa la atelierele #SuperParents, unde vor afla mai multe despre cum să asigure securitatea copiilor atunci când navighează pe net.

Părinţii care îşi doresc să participe la #SuperParents şi vor să îşi înscrie şi micuţii la #SuperCoders - trebuie să se înscrie completând formularul de pe pagina http://www.eac.md/ro/scholarships/other/supercoders/

Tot aici pot fi găsite şi detaliile necesare despre eveniment. Participarea este gratuită. La fiecare eveniment sunt disponibile 20 de locuri pentru #SuperCoders şi altele 20 pentru #SuperParents. Participanţii vor fi selectaţi în funcție de ordinea înscrierilor. Programul detaliat se va comunica ulterior, pe e-mail, după confirmarea înscrierii. #SuperCoders este un eveniment internaţional, care se desfăşoară în 17 state ale Grupului Orange.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?