Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Moldova va primi o nouă tranșă de 21,2 mln de dolari din partea FMI

28 feb. 2017,, 18:00   Economie
3082 10

Moldova ar putea primi din partea Fondului Monetar Internațional o nouă tranșă în sumă de 21,2 mln. de dolari.

Despre aceasta a declarat șeful Misiunii FMI pentru Moldova Ben Kelmanson, n cadrul unui briefing comun cu prim-ministrul Pavel Filip, transmite NOI.md.

La finele vizitei, dl Kelmanson a menționat că Misiunea Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat în țara noastră în perioada 14-28 februarie a.c. și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal în contextul primei evaluări a programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF).

Acordul la nivel de personal se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul directorilor executivi. ”Noi preconizăm că Consiliul directorilor executivi al FMI va analiza raportul misiunii în luna aprilie, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa un șir de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va putea accesa 15,7 milioane DST (drepturi speciale de tragere), circa 21,2 milioane dolari SUA)”, a menționat Ben Kelmanson.

Potrivit lui, autoritățile Moldovei au înregistrat în continuare progrese în eliminarea vulnerabilităților persistente de mult timp în sectorul financiar-bancar și în implementarea reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la restabilirea stabilității financiare. S-a înregistrat o restabilire a creșterii economice.

”Prognozăm o creștere economică mai mare decît s-a anticipat, de 4,5 la sută în 2017. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și fortificarea cadrului de reglementare și supraveghere este vitală pentru susținerea creșterii economice și creării locurilor de muncă noi”, a remarcat șeful Misiunii FMI pentru Moldova.

El a subliniat că politica monetară promovată se axează în continuare pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor, în contextul unui regim flexibil al ratei de schimb. Pentru a atinge obiectivul propus, Banca Națională a Moldovei trebuie să perfecționeze în continuare cadrul de țintire a inflației prin consolidarea procedurilor operaţionale, dezvoltarea capacităţilor de prognozare şi îmbunătăţirea comunicării eferente politicilor promovate.

”În afară de aceasta, BNM trebuie să fie gata să înăsprească politica monetară, în cazul în care inflația va crește mai rapid decât se prognozează”, a specificat Ben Kelmanson.

Potrivit lui, bugetul pentru anul 2017 și Cadrul Bugetar pe Termen Mediu sînt în concordanţă cu indicatorii țintă ai programului și au ca scop promovarea măsurilor ce vor impulsiona creșterea economică. Printre acțiunile care urmează a fi întreprinse se numără consolidarea veniturilor bugetare, eficientizarea cheltuielilor și implementarea unei reforme eficiente a administrației publice. Resursele care vor deveni disponibile în urma acestor măsuri trebuie să fie folosite pentru finanţarea cheltuielilor capitale şi a cheltuielilor sociale bine ţintite. În afară de aceasta, măsurile de reformă bugetar-fiscală structurală trebuie să contribuie la consolidarea în continuare a cadrului bugetar-fiscal.

Șeful Misiunii FMI pentru Moldova a mai menționat că autoritățile continuă să lucreze asupra soluționării problemei arieratelor acumulate în sectorul energetic și perfecționării metodologiei de calculare a tarifelor, pentru a asigura transparenţa și recuperarea costurilor. Autoritățile sînt în proces de evaluare a strategiei de reducere a sărăciei, având ca scop actualizarea și alinierea ei la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?