X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Grupul Rompetrol a înregistrat o creștere istorică a cifrei de afaceri în 2016

28 feb. 2017,, 15:32   Business
1912 0

Cea mai mare rafinărie de petrol din România, dar și una din cele mai moderne din regiunea Mării Negre, “Rafinaria Petromidia Navodari”, a înregistrat în 2016 profit operațional de 182 milioane USD și recorduri istorice de producție, transmite NOI.md.

“Rezultatele operaționale marcate de recorduri istorice ale rafinăriilor Petromidia și Vega au fost realizate în urma programelor susținute de modernizare a instalațiilor de producție, precum și a celor de optimizare a proceselor industriale și de reducere a costurilor de operare. În 2016, rafinăria Petromidia a înregistrat un nivel istoric de materie primă prelucrată, de 5,4 milioane tone pe an, în condițiile îmbunătățirii indicelului de intensitate energetică și a reducerii costurilor de procesare la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, de 16,7 dolari pe tonă. De asemenea, rafinăria Vega a produs cea mai mare cantitate anuală de bitum de 91.000 tone, fiind unicul producător din țară. Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, care s-au ridicat la 1,4 miliarde USD începînd din anul 2007, momentul preluării”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Potrivit unui comunicat de presă, cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia s-a ridicat la 15.700 tone pe zi, în creștere cu 9% comparativ cu anul 2015. Producția de benzină auto a crescut la 1,25 milioane de tone, în timp ce producția de motorină s-a ridicat la 2,52 milioane de tone în 2016, marcînd astfel recorduri istorice de producție pentru aceste categorii de produse. Totododată, principala rafinărie a Grupului KMG International a reușit să își creasca cu circa 8% producția de carburanți (benzina, motorina, carburant pentru avioane), de la 3,9 milioane tone la 4,2 milioane tone. Din aceasta cantitate, peste 2,1 milioane tone au fost livrate catre subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria și Georgia, dar și către partenerii tradiționali din regiunea Mării Negre.

Rompetrol Rafinare SA a exportat în 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, o cantitate totală de produse de 2,5 milioane tone, în creștere cu 3,7% comparativ cu anul 2015, în principal către partenerii din regiunea Mării Negre. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Profitul net consolidat realizat de Rompetrol Rafinare în anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane USD, indicatorul fiind influențat negativ de evoluția cotațiilor internationale pentru produsele petroliere, marcînd astfel o scădere cu 23%.

Rompetrol Moldova operează o rețea de 77 de stații de alimentare cu acoperire națională și un depozit de produse petroliere situat în Chișinău.

Combustibilul comercializat în stațiile din rețea este importat din Petromidia, ce oferă siguranța furnizării continue a combustibililor de înaltă calitate clienților Rompetrol Moldova.


Rompetrol Moldova este prima companie și singura de pe segmentul său în Moldova care funcționează în conformitate cu standardele internaționale de certificare ISO pentru managementul calității, mediului și sănătății.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?