X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE alocă granturi suplimentare pentru dezvoltarea businessului în Găgăuzia și Taraclia

28 feb. 2017,, 12:15   Economie
3650 11

Uniunea Europeană va oferi granturi suplimentare pentru dezvoltarea antreprenoriatului în Găgăuzia și Taraclia.

În particular, la 1 martie va începe al doilea tur al concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană pentru crearea noilor și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii deja existente în UTA Găgăuzia și Taraclia, transmite NOI.md.

Potrivit Programului de dezvoltare ONU în Moldova, antreprenorii începători, dar și cei cu experiență din regiunea menționată vor putea să acceseze ajutor financiar nerambursabil în mărime de pînă la 18.400 de euro pentru fiecare proiect ales, în cadrul Programului de dezvoltare al ONU „Suport pentru agricultură și dezvoltare rurală în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană.

Cererile de participare la concurs pot fi depuse de antreprenorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care sînt obligați să contribuie cu cel puțin 20 la sută din suma necesară. În afară de suport financiar, timp de un an, antreprenorii selectați vor beneficia de asistență individuală în afaceri și ajutor consultativ. Fiecare beneficiar de grant va trebui să creeze cel puțin trei locuri noi de muncă.

Pentru a beneficia de finanțare din partea Uniunii Europene, participanții trebuie să depună proiectele pînă la 2 mai 2017 și să îndeplinească formularul cererii de participare. Ca și în cazul primului tur al concursului de granturi, programul SARD, cu susținerea companiei Pro-Consulting, va organiza patru seminare informaționale conform următorului grafic: Comrat (de la 1 martie, 10.00, Sala mare a Universității de Stat din Comrat, etajul III), Ceadîr-Lunga (2 martie, 10.00 sala de ședințe a administrației raionale de stat), Vulcănești (3 martie, 10.00 sala de ședințe a administrației raionale de stat) și Taraclia (4 martie, 10.00 Casa de Cultură din oraș).

În cadrul primului tur al concursului de granturi, care s-a încheiat pe 15 noiembrie 2016, au fost depuse 76 de cereri, dintre care au fost alese 15 propuneri de proiecte pentru finanțare. Antreprenorii selectați vor beneficia de asistență financiară și consultativă pentru crearea sau dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii deja existente, ceea ce va duce la crearea a circa 90 de noi locuri de muncă.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale reprezintă una dintre cele trei componente de bază ale programului SARD. De asemenea, în cadrul programului au loc activități privind extinderea posibilităților comunităților, modernizarea obiectelor de infrastructură și promovarea colaborării intercomunitare în UTA Găgăuzia și Taraclia.

Finanțat de Uniunea Europeană cu suma de 6,5 milioane de euro și realizat de Programul de dezvoltare al ONU, programul SARD este axat pe consolidarea colaborării dintre organele puterii centrale și locale, de asemenea, organizațiilor regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia cu scopul de a stimula dezvoltarea social-economică a regiunii și a Republicii Moldova în general.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?