Galbur explică cine se face vinovat de discreditarea vectorului european

Galbur explică cine se face vinovat de discreditarea vectorului european

Ministrul de externe, Andrei Galbur, este de părere că în Moldova rămîn tot mai puțini adepți ai integrării europene, din cauza unor politicieni populiști, informează NOI.md.

Declarația a fost făcută de oficial astăzi, în urma unei întrevederi avute cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Sven Mikser. Galbur s-a arătat însă convins că scepticismul moldovenilor cu privire la ideea europeană poate fi combătut.

„Vina o poartă unii reprezentanți ai clasei politice de la Chișinău, care, ascunzîndu-se sub umbrela sloganelor populiste proeuropene, au avut un comportament contrar acelor valori promovate de UE și îmbrățișate din start de populație. Soluția este simplă – am demonstrat că sîntem un guvern care putem sta axați pe reforme, indiferent dacă acestea aduc dividende politice sau nu”, a specificat Galbur.

Șeful diplomației estoniene a declarat, la rîndul său, că și poporul estonian s-a confruntat la un moment dat cu o problemă similară. Potrivit lui, nici în Estonia, vectorul european nu era foarte popular la început, pe fondalul reformelor care au avut loc.

„Și noi am avut o agendă foarte ambițioasă, pe alocuri, chiar dureroasă de reforme. Adesea UE era învinovățită, dar am încercat să le demonstrăm alegătorilor noștri că acele reforme au fost necesare pentru populație, pentru mediul de afaceri și, în general, pentru dezvoltarea țării. Pentru ca beneficiile să fie vizibile, palpabile, a fost nevoie de timp. Și noi am avut un suport redus pentru vectorul european, practic cu un an înainte de a lua decizia de a ne integra în comunitatea europeană, dar suportul a crescut simțitor imediat după aderare, pentru că oamenii au resimțit schimbarea”, a punctat Sven Mikser.

În cadrul întrevederii desfășurate astăzi, cei doi miniștri de externe au convenit să continue dialogul pe dimensiunea integrării europene. Andrei Galbur a remarcat că Estonia este un susținător activ al acestui parcurs și un partener extern important.
 
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load