X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Eventualele alegeri parlamentare anticipate pot readuce la guvernare în Moldova PCRM-ul - Institutul "Politicon"

15 apr. 2013,, 18:01   Politică
7983 7
Foto: point.md
Alegerile parlamentare anticipate pot să readucă la guvernare în Moldova PCRM, fie de unul singur, fie într-o coaliţie dominată de comunişti. În acelaşi timp, pentru PDM şi PL alegerile pot avea consecinţe extrem de grave. De această părere sînt experţii Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică "Politicon".

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", într-o analiză a situaţiei politice creată după demiterea guvernului, Institutul "Politicon" menţionează că "revenirea comuniştilor la guvernare, automat, va duce la reorientarea geopolitică a Republicii Moldova, schimbîndu-se vectorul politicei externe de la integrarea în Uniunea Europeană la îndreptarea spre Uniunea Eurasiatică".

"În aşa fel, declanşarea alegerilor parlamentare anticipate poate avea drept consecinţă nu doar pierderea puterii de către partidele politice democratice pro-naţionale şi pro-europene, dar poate periclita şi perspectivele europene ale Republicii Moldova. O asemenea perspectivă este mai mult decît evidentă. Întrebarea retorică este dacă situaţia este sesizată de către liderii fostei AIE? În special, această întrebare se referă la liderul PL, Mihai Ghimpu, care din cauza frustrărilor personale, poate deveni "buturuga mică" capabilă să răstoarne "carul mare" al integrării europene a RM. Cu siguranţă, PL va fi taxat pentru această politică mioapă şi, în esenţă, trădătoare", se spune în comentariul "Politicon".

Sursa citată menţionează că Mihai Ghimpu, care în ultimul timp "a demascat pretinsele trădări în tabăra democratică şi în propriul partid, în realitate, însuşi riscă să-şi adjudece calitatea de trădător notoriu al cauzei naţionale şi europene a Republicii Moldova".

"Tot atît de evident este că în următoarele alegeri parlamentare anticipate se vor confrunta doi poli politici, care reprezintă alegerea geopolitică a RM. Un pol este reprezentat cu precădere de PCRM, altul se constituie în jurul PLDM - cel mai puternic partid pro-european din Moldova. Stupiditatea momentului pentru Ghimpu este că după alegerile parlamentare anticipate, dacă PL va accede în legislativ, liberalii inevitabil vor fi condamnaţi să vină la PLDM, deci la Vlad Filat, pentru a forma o nouă alianţă de guvernare democratică pro-naţională şi pro-europeană", susţin experţii Politicon.

Totodată, în opinia lor, este foarte probabil că "după alegerile anticipate PL nu va fi acceptat nici într-o coaliţie de guvernare cu imprevizibilul Ghimpu pe post de lider de partid".

"Tot atît de probabilă este şi rechemarea primarului Dorin Chirtoacă din funcţia deţinută, în rezultatul referendumului iniţiat de socialişti în Chişinău, în condiţiile relaţiilor ostile ale liberalilor cu PLDM. În războiul fratricid cu Filat, Ghimpu sacrifică principala resursă electorală a propriului partid - pe Dorin Chirtoacă. În aceste condiţii apare o întrebare mai degrabă retorică. A cui joc face în ultima instanţă Mihai Ghimpu?! Al comuniştilor sau/şi a Moscovei? Răspunsul la această întrebare este afirmativ! Da, Mihai Ghimpu este unealta comuniştilor sau/şi a Moscovei, chiar dacă se produce în această postură inconştient", se spune în comentariul Institutului "Politicon".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?