X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Mii de ruși cer să se facă dreptate la Moscova

26 feb. 2017,, 20:03   Externe
4273 5

Peste 15.000 de oameni, potrivit organizatorilor (5.000, potrivit poliției), au mărșăluit duminică în centrul Moscovei pentru a cere să se facă dreptate cu ocazia comemorării a doi ani de la asasinarea liderului opoziției, Boris Nemțov, împușcat la 27 februarie 2015 la cîțiva metri de Kremlin, și pentru a-i solicita președintelui rus Vladimir Putin să-i găsească pe vinovați, transmit EFE și AFP.

"Vom învinge fie ce-o fi", "Erou al Rusiei", "Libertate pentru deținuții politici ucraineni" sau "Televiziunea rusă este armă de teroare informativă" — au fost cîteva dintre sloganurile afișate pe pancartele purtate de manifestanți, care au fost obligați să treacă prin detectoare de metale înainte de a se încolona pentru a porni în marș. Poliția nu s-a sfiit să confiște de la manifestanți toate pancartele care conțineau mesaje critice la adresa președintelui rus, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să mărșăluiască în strigăte de "Rusia fără Putin".

La un moment dat, oamenii au ridicat deasupra capetelor sute de cartoane pe care scria "Cine l-a ordonat?", aluzie la faptul că identitatea organizatorilor și a autorilor intelectuali ai asasinatului încă nu se cunoaște.

Cu toate că Tribunalul Militar din Moscova a început în octombrie 2016 procesul împotriva a cinci bărbați de naționalitate cecenă acuzați că au comis crima, rudele și apropiații lui Nemțov cred că autoritățile nu au niciun interes să continue ancheta.

"Ancheta cu privire la cine a comandat (crima) s-a disjuns și a fost practic blocată. Evident, din motive politice. I-au închis pe cei care au comis crima. Ne-au aruncat acest os și au crezut că ne vom mulțumi cu atît. Dar nu-i așa", a declarat duminică opozantul Ilia Iașin. Prieten cu Nemțov, Iașin a declarat pentru ziarul de opoziție Novaia Gazeta că obiectivul marșului "nu este să plîngem, ci să cerem ca asasinii să plătească pentru crima pe care au comis-o, ca deținuții politici să fie eliberați și, cel mai important, să se realizeze reforme politice în Rusia".

Nu cu mult timp în urmă, însuși Iașin menționa că Nemțov "se temea cu adevărat de o singură persoană: Ramzan Kadîrov", președintele Ceceniei. Kadîrov, care într-un articol publicat în Izvestia i-a numit pe opozanții de genul lui Nemțov "dușmani ai poporului", l-a declarat pe cel care l-a împușcat pe Nemțov, Zaud Dadaev, fost membru al forțelor speciale din Cecenia, "un patriot rus autentic".

În fruntea protestelor s-au aflat și liderii partidului PARNAS, din care făcea parte și Nemțov, printre ei putînd fi văzut fostul prim-ministru Mihail Kasianov și alți lideri importanți ai opoziției. Cu puțin timp înainte de începerea marșului, un individ neidentificat l-a stropit pe Kasianov pe față cu un lichid de culoare verde, însă Kasianov a continuat să protesteze cu chipul vopsit în verde.

Odată marșul încheiat, mulți manifestanți s-au îndreptat către podul pe care a fost asasinat Nemțov, pentru a depune flori la locul tragediei.

Circa 3.000 de ruși au mărșăluit și în centrul Sankt Petersburg, al doilea oraș al țării. Alte manifestații, cu o prezență mai modestă, de cîteva sute de persoane, au avut loc în majoritatea principalelor orașe din Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?