Capitala Ungariei a renunțat la Olimpiada din 2024

Capitala Ungariei a renunțat la Olimpiada din 2024

Autoritățile din Budapesta au decis să-și retragă oferta de a găzdui Jocurile Olimpice în anul 2024.

Primarul capitalei Ungariei, Istvan Tarlos, a explicat luarea acestei decizii prin faptul că organizarea Jocurilor Olimpice presupune cheltuieli mult prea mari. De asemenea, autoritățile s-au bazat în luarea deciziei în cauză pe opinia locuitorilor din Budapesta, 56% dintre care au votat împotriva desfășurării competițiilor în orașul lor, transmite NOI.md.

Retragerea cererii de desfășurare a Olimpiadei din anul 2024 a survenit din cauza rezonanței negative din societate. Doar o treime din populația Budapestei a susținut inițiativa autorităților de a desfășura Jocurile Olimpice. În scopul de a nu admite desfășurarea evenimentului, organizația căruia, în opinia maghiarilor, ar duce la cheltuieli considerabile, locuitorii nemulțumiți și-au pus semnăturile pe o petiție pentru ca această problemă să fie decisă la referendumul național. Mai mult de 250 de mii de maghiarii au susținut această inițiativă.

Chestiunea în cauză a fost discutată la cel mai înalt nivel. Primarul de Budapesta Istvan Tarlos și prim-ministrul ungar Viktor Orban au convocat o ședință comună, la finele căreia au declarat despre intenția de a-și retrage de la Comitetul Internațional Olimpic (CIO) cererea de a găzdui Jocurile Olimpice în anul 2024. Astfel, autoritățile Ungariei au decis să evite cheltuielile suplimentare pentru desfășurarea plebiscitului.

Astfel, pentru dreptul de a găzdui Olimpiada anului 2024 vor lupta autoritățile Parisului și cele ale Los Angelesului, pentru dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice din 2024. Decizia definitivă cu privire la orașul - "gazdă" al Jocurilor va fi luată la Congresul CIO, care va avea loc pe data de 13 septembrie, la Lima (Peru).

De precizat că următoarele Jocuri Olimpice vor avea loc în anul 2020, la Tokyo. În programul competițiilor vor fi incluse cinci discipline sportive noi: karate, surfing, baseball (softball - femei), escaladă și skateboard.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load