Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pedepse mai aspre pentru neexercitarea obligațiunilor părintești

24 feb. 2017,, 16:30   Societate
4587 0

Eschivarea cu rea-voință a părinților de la exercitarea obligațiilor părintești, dacă acestea au determinat scoaterea copilului din familie, va fi pedepsită cu o amendă de 300-500 de unități convenționale, informează NOI.md.

Prevederea se va regăsi în Codul penal, după ce astăzi Parlamentul a adoptat în prima lectură unele amendamente propuse de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Astfel, Codul penal se va completa cu două articole noi. Proiectul prevede că părinţii care se eschivează deliberat de la îndeplinirea responsabilităţilor parentale, iar în urma acțiunilor lor copilul a fost plasat într-o casă de copii, centru de plasament de tip familial sau într-o altă instituţie specializată de stat, vor fi supuşi unei amenzi în mărime de pînă la 25 de mii de lei. În calitate de pedeapsă alternativă este prevăzută posibilitatea prestării muncii în folosul societăţii. De asemenea, cei care refuză sau se eschivează să reîntoarcă copilul de la centrul de plasament în familie riscă o amendă de pînă la 40 de mii de lei.

Proiectul introduce, de asemenea, modul de percepere de la părinţii vinovaţi a cheltuielilor pentru educaţia copilului, plasat de serviciul de asistenţă socială într-un centru de plasament temporar. Acest fapt va deveni posibil dacă plasarea copilului sub tutelă este cauzată de violenţă, neglijenţă, exploatare, refuz sau eschivarea părinţilor de la îndeplinirea obligaţiilor lor.

Totodată, vor fi sancționați și părinții neglijenți, care în mod neîntemeiat nu comunică cu copilul lor şi nu participă la educarea lui. În acest caz amenzile ar putea ajunge pînă la 20 de mii de lei.

Documentul urmează a fi examinat și adoptat în lectură finală de Legislativ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?