X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Bosnia-Herţegovina a cerut rejudecarea Serbiei pentru genocid

25 feb. 2017,, 00:30   Externe
2456 0

Sarajevo a cerut revizuirea verdictului magistraţilor Curţii Internaţionale de Justiţie, prin care Serbia a fost achitată în urmă cu zece ani de acuzaţiile legate de comiterea unui genocid în anii '90 în Bosnia şi Herţegovina, transmite BBC.

Liderii sîrbilor din Bosnia şi Herţgovina s-au declarat împotriva acestei iniţiative, averizînd că aceasta ar putea duce la o nouă criză în această ţară balcanică. În 2007, Curtea Internaţională de Justiţie a hotărît că Serbia nu are nicio responsabilitate directă pentru genocidul comis în timpul războiului din Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, magistraţii au anunţat în urmă cu zece ani că a existat un singur act de genocid în timpul războiului bosnic, şi anume masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi bosniaci musulmani de către forţele sîrbeşti.

CIJ a decis că Serbia a încălcat legislaţia internaţională pentru că nu a reuşit să prevină atrocităţile, dar a achitat-o de orice responsabilitate directă pentru crimele de la Şrebreniţa. Apelul a fost lansat înainte de expirarea termenului de zece ani, care are loc pe 26 februarie. Premierul Serbiei, Aleksandar Vucici, a subliniat că aceste intenţii sînt proaste pentru relaţiile bilaterale dintre cele două ţări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?