X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Campionul Moldovei la fotbal va fi stabilit la toamnă

24 feb. 2017,, 09:30   Sport
3366 0

Campionatul Moldovei la fotbal a trecut oficial la sistemul „primăvară-toamnă”.


Din 2018 cîștigătorii Diviziei Naționale (DN) și ai celorlalte ligi ale Campionatului Moldovei la Fotbal vor fi stabiliți nu în primăvară, ca acum, ci în toamna. Această decizie a fost adoptată de către delegații Comitetului executiv al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) la ședința care a avut loc pe 23 februarie, relatează NOI.md.

Trecerea la sistemul „primăvară-toamnă” constituie rezultatul unor negocieri susținute de funcționarii FMF cu liderii cluburilor de fotbal, care au sprijinit în cele din urmă inițiativa. Astfel, Campionatul Moldovei, sezonul 2016/17 va fi ultimul, cînd cîștigătorii ligilor, inclusiv cei ai Diviziei Naționale, vor fi cunoscuți în primăvară. La începutul anului 2018, în DN, Divizia „A”, Divizia „B”, turneele naționale pentru femei, copii și juniori va demara un nou campionat, care va dura pînă în toamna anului viitor.

Stabilirea deținătorilor locurilor cîștigătoare în Divizia Națională în cadrul vechiului sistem „toamnă-primăvară” permitea ca participanții la turneele europene sub egida UEFA să fie selectați la sfîrșitul lunii mai. Aceste turnee, printre care Liga Campionilor (LC) și Liga Europei (LE), de obicei încep în luna iulie. Din cauza schimbării formulei de organizare a campionatului, deținătorii „foilor” la LC și LE, sezonul 2018/19 vor fi stabiliți deja în toamna acestui an, în cadrul turneului intermediar scurtat, care va fi împărțit în două runde.

Anterior, președintele FMF, Pavel Cebanu, a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate portalului NOI.md necesitatea trecerii la sistemul „primăvară-toamnă” prin faptul că „în Moldova nu au fost create condiții acceptabile pentru organizarea meciurilor de fotbal în timpul iernii, iar pauza mare dintre partea de toamnă și cea de primăvară a campionatului are un impact negativ asupra pregătirii cluburilor”. El a declarat despre oportunitatea trecerii la sistemul „primăvară-toamnă”, ceea ce le va permite cluburilor să folosească timpul de iarnă mai eficient și îi va scuti pe suporteri de necesitatea de a îngheța pe stadioanele neîncălzite. De asemenea, el a vorbit despre exemplul pozitiv al statelor baltice, al Republicii Belarus, Kazahstanului și Georgiei, unde sistemul „primăvară-toamnă” a fost implementat cu succes.

Precizăm că turneele de fotbal sub egida FMF se desfășoară în Moldova din 1992. În sezonul de debut din 1992 cel mai mare dintre ele – Divizia Națională – a fost organizat în baza sistemului „primăvară-toamnă”. Atunci campion a devenit clubul „Zimbru” Chișinău. Începînd cu sezonul 1992/93, DN, precum și Divizia „A” și Divizia „B” se desfășoară după sistemul „toamnă-primăvară”, cu o lunga pauză de iarnă la mijlocul sezonului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?