Avocaţii lui Vlad Filat se vor adresa la CEDO

Avocaţii lui Vlad Filat se vor adresa la CEDO

Avocaţii fostului premier Vlad Filat pregătesc o adresare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

 Acest fapt este menţionat într-un comunicat al Casei de avocatură "Popa şi Asociaţii".

Ieri avocaţii s-au abţinut de la comentarii în legătură cu decizia emisă de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care a respins recursul avocaţilor şi a lăsat în vigoare sentinţa prin care Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.

"Hotărîrea magistraţilor nu poate fi calificată altfel decît o execuţie publică a lui Vlad Filat, care demonstrează odată în plus că dosarul lui este unul politic, instrumentat la comandă. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. Admitem că magistraţii s-au lăsat atraşi în jocuri politice şi nu s-au condus de buchea legii. În acest dosar de rezonanţă magistraţii au demonstrat cum nu trebuie să fie înfăptuită justiţia", afirmă avocaţii.

În opinia lor, miercuri lista judecătorilor loiali sistemului s-a completat cu încă trei persoane. 

"CSJ a ratat şansa istorică de a repara erorile grave comise în dosarul lui Vlad Filat şi a lăsat o pată pe faţa justiţiei moldoveneşti", se arată în comunicat.

Pe 27 iunie 2016 Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani privaţiune de libertate, cu confiscarea averii şi cu interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, precum şi i-a fost aplicată o amendă de 60 de mii de lei ($3 mii). El este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă. El a fost arestat în baza unui autodenunţ depus de omul de afaceri Ilan Şor, care a recunoscut că i-ar fi transmis lui Filat $250 mil. pentru acordarea diferitor servicii şi pentru asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea businessului fără impedimente. 

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Chişinău atît de apărare, cît şi de acuzare. Procurorii consideră că sentinţa este prea blîndă şi au cerut 19 ani de închisoare. Avocaţii susţin că clientul lor este nevinovat. Sentinţa însă nu a fost schimbată, căci la mijlocul lunii noiembrie 2016, Curtea de Apel a lăsat în vigoare sentinţa primei instanţe. Avocaţii au depus recurs la CSJ.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load