X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Apărătorii Nistrului „sănătos” rămîn neauziți

21 feb. 2017,, 16:10   Societate
3392 1

Negocierile pe marginea soluționării problemelor rîului Nistru, susținute de prim-miniștrii Moldovei și Ucrainei, nu s-au soldat cu succes.


Ecologiștii moldoveni au încercat să-i convingă pe membrii delegației în frunte cu Pavel Filip să insiste asupra menținerii ecosistemului Nistrului și neadmiterii construcției cascadei din șase centrale hidroelectrice, dar au rămas neauziți. Anunțul a fost făcut de către președintele Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, astăzi, 21 februarie, în cadrul unei videoconferințe între Chișinău și Kiev, relatează NOI.md.

Ecologul și-a exprimat regretul în legătură faptul că implementarea standardelor europene nu se răsfrînge asupra protecției Nistrului. „Vorbim foarte mult despre intențiile noastre proeuropene. Acestea ar trebui să se extindă asupra Nistrului. Mi-aș dori ca Nistrul să fie ca și celelalte multe rîuri europene, care încă 20-30 de ani în urmă au fost canale de drenaj, dar Europa le-a adus la forma corespunzătoare. Din păcate, în cazul Nistrului acest lucru nu s-a întîmplat și degradarea lui continuă. Trebuie să profităm de rețetele pe care Europa și comunitatea internațională ni le-au oferit. În multe țări din lume a fost implementat cu succes conceptul de gestiune integrată a bazinelor rîurilor și a resurselor acvatice și noi sîntem interesați să avem ceva similar”, a spus președintele Asociației „Eco-Tiras”.

Ilia Trombițchi a vorbit despre modul în care membrii delegației moldovenești, care au mers în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip într-o vizită la Kiev, au reacționat la solicitările ecologilor. „Din păcate, din cauza modului în care noi am încercat să-i convingem pe politicienii noștri, aproape nimic nu s-a întîmplat. Problema Nistrului este încă actuală. Iar numeroasele declarații și documente cu doleanțe, care nu au niciun efect juridic, sînt incapabile să soluționeze această problemă. Dacă ne ghidăm de abordarea europeană, atunci ar trebui să intre în vigoare Acordul privind bazinul rîului Nistru. El a fost semnat în 2012, dar pînă în prezent nu a fost ratificat de autoritățile ucrainene. Apoi ar trebui să se creeze așa-numita „comisie fluvială”, ai cărei membri urmează să soluționeze toate problemele în baza planurilor de gestionare a rîului Nistru, care ar trebui să fie elaborate și adoptate în comun. Însă deocamdată nu se atestă niciun progres în această direcție”, a conchis ecologistul.

Precizăm că inițiativa de construire a cascadei din șase centrale hidroelectrice și finalizarea CHE Dnestrovsk în cursul superior al rîului Nistru a fost exprimată pentru prima oară de către reprezentanții companiei „UkrGhidroEnergo”, în noiembrie 2015. Mai tîrziu construcția acestor obiecte a fost inclusă în programul de dezvoltare a energiei hidroelectrice pînă în 2026, prezentat de Guvernul Ucrainei în 2016. Capacitatea totală a acestor obiecte este estimată la 1,5 GW.

Această chestiune a constituit unul dintre cele mai importante subiecte discutate în cadrul negocierilor susținute între Pavel Filip și omologul său de la Kiev, Vladimir Groisman, care au avut loc pe 13 februarie. La finalul lor premierul ucrainean a spus că autoritățile nu intenționează să renunțe la planurile de construire a unei centrale hidroelectrice pe Nistru, însă l-a asigurat pe Filip de susținerea unor consultări cu reprezentanții din Moldova și respectarea cu strictețe a standardelor ecologice internaționale în domeniul protecției ecosistemelor rîurilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?