X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

”Desfăşurarea reformelor” – prioritate a sesiunii parlamentare actuale

21 feb. 2017,, 12:30   Politică
3044 1

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare consideră că prioritatea sesiunii parlamentare actuale este "desfăşurarea reformelor" şi executarea Planului de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Acest fapt a fost relevat luni, în cadrul unor dezbateri publice, de către deputatul Partidului Liberal Lilian Carp.

"În cadrul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului, a cărui primă şedinţă plenară va avea loc săptămîna aceasta sau săptămîna viitoare, urmează să examinăm peste 60 de legi restante din sesiunea precedentă", a spus Carp.

Potrivit lui, din acest pachet de legi cele mai importante sînt cele care se referă la reforma administraţiei publice centrale şi locale.

"În prezent aceste proiecte de legi sînt discutate detaliat în coaliţia de guvernare şi la comisiile parlamentare. Partidul Liberal propune ca această reformă să fie efectuată în paralel cu reforma administraţiei publice locale, pentru a apropia serviciile de cetăţeni. Avem primării care sînt subvenţionate din bugetul central în proporţie de 80-90%, iar angajaţilor săi nu le pot achita salarii din veniturile proprii. Trebuia cel puţin să fie păstrată structura primăriilor din perioada sovietică, dar să nu fie create unele noi, pentru care se cheltuiesc bani publici. Nu pot supravieţui primăriile în localităţile mici, care cheltuiesc 1,5 mil. lei, dar adună impozite de numai 200 de mii de lei", a menţionat liberalul.

Deputata Partidului Democrat Valentina Buliga şi-a exprimat convingerea că "reforma Guvernului va fi realizată la fel ca şi reforma administraţiei publice locale". Deputaţii nu au putut da un răspuns clar la întrebarea despre cîte ministere va avea Guvernul, menţionînd că "această problemă însă se discută şi soluţionarea depinde de mai mulţi factori".

Buliga a declarat că "politicienii sînt obligaţi să acţioneze în aşa fel, încît să consolideze societatea, care s-a dezbinat în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale". Potrivit ei, pentru aceasta "sînt necesare reforme mari, inclusiv reformarea clasei politice".

Ea a amintit de iniţiativa preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, privind reformarea clasei politice.

"Această reformă presupune încetarea bătăliilor politice şi a baricadelor politice, pentru ca prioritare să devină necesităţile oamenilor. În pofida manipulărilor, inclusiv a celor legate de vectorul geopolitic al ţării, partidele trebuie să consolideze ideea naţională în jurul nevoilor cetăţenilor, chiar dacă fiecare îşi va promova doctrina politică. Formaţiunile politice, indiferent dacă sînt la conducere sau în opoziţie, trebuie să se unească atunci cînd e vorba de problemele sociale, de condiţiile de trai, de sănătate şi economie. Deocamdată nu am reuşit să facem acest lucru", a menţionat deputata.

Politologul Igor Boţan a subliniat că, în prezent, pe de o parte sînt stabilite priorităţile Guvernului şi Parlamentului, iar pe de altă parte – ale preşedintelui.

"Mai este şi o altă agendă de lucru, anunţată de Plahotniuc: modernizarea clasei politice. Nu exclud că această extra-prioritate poate domina în cadrul sesiunii actuale: toate liniile de comportament ale actorilor politici vor fi adaptate în continuare la priorităţile anunţate de liderul PDM. Totuşi autorităţile care întocmesc agenda de lucru a Parlamentului trebuie să spună ce se va întîmpla în sesiunea curentă şi în anul curent, pentru ca cetăţeni să ştie cum și ce planuri să-şi facă", a subliniat Boţan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?