COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2825
Puterea stiri: 6294
Coronavirus stiri: 7247

Spitale vechi prețuri noi: Serviciile medicale s-au scumpit DRASTIC

20 feb. 2017,, 15:49   Societate
3196 0

Toate instituțiile medicale operează cu prețuri noi, după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat.

Astfel, toate serviciile medicale care se acordă în țara noastră au devenit de cîteva ori mai scumpe, unele de două ori, altele însă trei, cinci ori și chiar mai mult. Aceasta înseamnă că pacienții care nu au poliță medicală vor simți și mai acut scumpirile. Totodată, CNAM ar urma să negocieze prețurile la contractare în conformitate cu noile tarife.

Fie că vorbim de consultația specialistului, tratarea unei carii, de realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe.

De asemenea, s-au scumpit și taxele pentru ziua pat. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218, cum era pînă acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical - 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era pînă acum.

Intervențiile devin și ele mai scumpe, în funcție de specificul lor. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sînului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la cîteva mii de lei, pînă la cîteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plîns de nenumărate ori că prețurile sînt prea mici și neadaptate necesităților. Totuși, CNA a realizat o expertiză a acestui document, încă pe cînd se afla în fază de proiect și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.

Important este că lipsește o analiză a cheltuielilor suplimentare pe care ar trebui să le suporte o persoană neasigurată, în special avînd în vedere că în Republica Moldova persoanele neasigurate fac parte din categoria persoanelor social-vulnerabile. De asemenea, lipsește o analiză care ar clarifica de cîți bani va avea nevoie CNAM suplimentar pentru a acoperi scumpirile. Menționăm că compania a încheiate contracte provizorii cu instituțiile medicale, urmînd să semneze acorduri adiționale.
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽