Ce reforme așteaptă Comisia Europeană de la Moldova

Ce reforme așteaptă Comisia Europeană de la Moldova

Comisia Europeană va oferi asistență macrofinanciară ţării noastre, în valoare de 100 de milioane euro, dar cu condiția de realizare a reformelor în 5 sectoare cheie, notează NOI.md.

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu reprezentanţii Misiunii Directoratului General ”ECFIN” din cadrul Comisiei Europene, aflate în vizită de documentare în Republica Moldova.

Şeful Executivului a salutat prezenţa echipei ”ECFIN” la Chişinău, care coincide cu vizita Misiunii FMI, calificînd-o drept una extrem de importantă.


Comisia Europeană acordă din 13 ianuarie 2017 asistență macrofinanciară ţării noastre pentru perioada 2017-2018. Pavel Filip a exprimat determinarea fermă a Guvernului de a continua dialogul cu Directoratul General ”ECFIN” din cadrul Comisiei Europene, pentru a asigura alocarea la timp a asistenţei macrofinanciare.

În acelaşi timp, Pavel Filip a catalogat condițiile ce urmează a fi impuse de Uniunea Europeană și organismele financiare internaţionale drept un instrument de suport pentru Guvern, deoarece agenda de reforme este ambițioasă și deseori nepopulistă. Respectiv, necesitatea respectării unor condiții va ajuta Guvernul în asumarea răspunderii la toate nivelurile decizionale, precum și va facilita conștientizarea acestora la nivel de societate.

„Reformele sînt ambiţioase, dureroase, dar sîntem determinaţi să le implementăm. Vom avea o comunicare cît se poate de bună pentru a explica necesitatea şi impactul acestor reforme, atît colegilor din Parlament, populaţiei, cît şi partenerilor de dezvoltare”, a menţionat Pavel Filip.

Printre reformele prioritare premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma asistenţei medicale primare, a sănătăţii publice, spitalicească, a ocupării forţei de muncă, revederea sistemului de achiziţii publice şi a Codului muncii.

Reprezentanţii Misiunii Directoratului General ”ECFIN”  din cadrul Comisiei Europene au vorbit despre 5 sectoare-cheie în care vor fi impuse condiții pentru realizarea reformelor, acestea fiind: sectorul financiar, guvernanța în sectorul public, domeniul energetic, anticorupţie, business şi climat investițional.

Asistența macrofinanciară este un instrument excepțional al UE de răspuns în caz de criză de care pot beneficia țările partenere din vecinătatea UE. Asistența macrofinanciară este menită să completeze Programul cu FMI, aprobat pe 7 noiembrie 2016.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load