Expert: Creşterea importului din Ucraina nu convine producătorilor moldoveni

Expert: Creşterea importului din Ucraina nu convine producătorilor moldoveni

Creşterea importului din Ucraina nu îi avantajează pe producătorii moldoveni, susţine vicepreşedintele Platformei „DA”, Alexandru Slusari, care este şi preşedinte interimar al Uniunii Producătorilor Agricoli "Uniagroprotect".

Solicitat să comenteze vizita premierului moldovean la Kiev, el a amintit că Ucraina este ţara cu care Moldova are cea mai mare balanţă comercială negativă din ţările CSI şi a doua dintre ţările lumii, după China.

"Noi importăm mărfuri din Ucraina aproape de opt ori mai multe decît exportăm. Amintesc că Moldova importă din UE doar de 1,5 ori mai multe mărfuri decît exportă. Însă republica nu produce cea mai mare parte a acestei producţii. Pentru importul agricol din UE Moldova păstrează, pe o perioadă de tranziţie (de la 5 pînă la 10 ani), taxele sau cotele vamale. În acelaşi timp, Ucraina, care beneficiază de importante facilităţi fiscale pentru agricultură, care dispune de resurse energetice mai ieftine, inundă Moldova, fără a achita taxe vamale, cu produse agroalimentare mai ieftine şi de o calitate dubioasă", consideră Slusari.

În opinia lui, autorităţile Moldovei, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc, acţionează în detrimentul intereselor propriilor contribuabili şi propriei economii.

"În loc să cumpere energie electrică mai ieftină de la Ucraina, Moldova o achiziţionează deja de doi ani de la o companie transnistreană cu fondatori în off-shore, majorînd datoria moldovenească pentru gaz, îmbogăţindu-l pe fostul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi pe Plahotniuc. În acelaşi timp, Guvernul nu îi protejează pe producătorii naţionali de importurile mari din ţara vecină prin mecanisme tarifare specifice, prevăzute de Organizaţia Mondială a Comerţului. Acest lucru însă este avantajos pentru buget, îmbunătăţeşte balanţa comercială şi cea de plăţi a republicii, dar cel mai important este că permite păstrarea a zeci de mii de locuri de muncă în industria alimentară şi în agricultură", a spus el.
 
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load