Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Balan, despre sarcinile prioritare pentru apropierea malurilor Nistrului

17 feb. 2017,, 12:12   Politică
2969 2

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a prezentat sarcinile prioritare pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.

El a discutat aceste sarcini cu şefa Direcţiei programe de cooperare din cadrul Departamentului Democraţie şi Afaceri Politice a Consiliului Europei, Anna Capello-Brillat.

În contextul demarării procesului de realizare a unui nou plan de acţiuni al CE pentru RM 2017-2020, au fost punctate domeniile prioritare pe care se va axa CE în promovarea iniţiativelor de apropiere a locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, printre acestea regăsindu-se sectoarele: mass-media, educaţie, suport pentru societatea civilă, drepturile omului (în locurile de detenţie, în domeniul social, implementarea standardelor internaţionale în protecţia drepturilor omului în instituţiile psihiatrice etc.), sănătate (ex. promovarea programelor de prevenire, diagnostic şi tratament a tuberculozei şi HIV/SIDA în instituţiile privative de libertate).

Potrivit comunicatului, subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat problematica transnistreană, evoluţiile înregistrate în procesul de negocieri, activitatea grupurilor de lucru sectoriale, problemele actuale de pe agenda negocierilor şi perspectivele de soluţionare a acestora.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de consolidarea parteneriatului Republica Moldova – Consiliul Europei, fiind trecute în revistă rezultatele proiectelor implementate prin intermediul Planului de acţiuni al CE privind susţinerea reformelor democratice în RM 2013-2016, la compartimentul "Măsuri de consolidare a încrederii".

Gheorghe Bălan a mulţumit CE pentru contribuţii consistente şi implicare continuă în realizarea proiectelor de interes social major pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Programele de acest gen, prin caracterul lor apolitic şi umanitar, contribuie substanţial la sporirea contactelor interprofesionale şi la sprijinirea procesului de reglementare a problemei transnistrene", a subliniat Bălan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?