X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Instanța a scos de sub arest acțiunile unui grup mare de acționari ASITO

16 feb. 2017,, 13:15   Economie
2423 0

Acțiunile ASITO și Alliance Insurance Group care, potrivit unor informații neoficiale, erau controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon, au fost revocate de sub arest.

Procedura prescrisă pentru acestea de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este reluată.

Potrivit explicațiilor oferite corespondentului nostru de conducerea CNPF, și acelora ale Ministerului Justiției, acționarii acțiunilor arestate au pînă cînd posibilitatea să le vîndă în termen de 90 de zile.

"În cazul în care vînzarea nu va avea loc, atunci va intra în vigoare a doua parte a dispoziției CNPF, care este direct legată deja de emitenții acestor acțiuni. Potrivit prescripției noastre, companiile vor trebui să anuleze aceste pachete de acțiuni și să emită altele noi, scoțîndu-le la vînzare pe piața publică" , a ținut să explice conlocutorul pentru agenție.

Scoaterea acestor acțiuni de sub arest nu înseamnă că Procuratura nu are pretenții față de acționari privind, de exemplu, metoda de achiziție a acestora.

"Procedura aleasă reia acțiunea mecanismului, în cadrul căruia la vînzarea acțiunilor, banii obținuți vor ajunge pe conturile arestate de către instanță", au spus responsabili din comisie.

Regulatorul pieței consideră că o astfel de procedură, aprobată de CNPF și Procuratură, permite "să nu frînăm procesul de vînzare a acțiunilor".

Prim-vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, i-a spus corespondentului că în situația cu grupul de acționarii Asito și Alliance Insurance Group există, cel mai probabil, două scenarii posibile.

Primul nu exclude varianta în care acționarii acțiunilor în cauză își vor dovedi nevinovăția în fața instanței.

"Atunci ei vor rămâne acționari ai companiilor lor, dar, în același timp, este în vigoare decizia CNPF, potrivit căreia ei trebuie să vîndă acțiunile și să se retragă de pe piața de asigurări a Moldovei din cauza încălcării Legii cu privire la asigurări", a explicat Filip.

Cel de-al doilea scenariu presupune dovedirea vinovăției acționarilor de către Procuratură, care înseamnă, de asemenea, vînzarea acțiunilor lor, cu transferarea obligatorie a veniturilor în conturi speciale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?