Filip: Trebuie ca parcursul european să devină ireversibil

Filip: Trebuie ca parcursul european să devină ireversibil

Premierul Pavel Filip a declarat că trebuie depus un efort maxim pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil, transmite NOI.md.

În cadrul ședinței de miercuri a executivului, Filip le-a solicitat membrilor Guvernului să dea dovadă de responsabilitate maximă în implementarea angajamentelor asumate faţă de autorităţile europene.
 „Transformarea Republicii Moldova va avea loc doar atunci cînd vom implementa prevederile Acordului de asociere RM-UE. Minuni nu există, trebuie să muncim pentru ca parcursul european al ţării noastre să devină ireversibil. Avem capacităţile necesare, trebuie să dăm dovadă de mobilizare”, a subliniat Pavel Filip.

Conform datelor prezentate de ministrul Economiei, pe parcursul anului 2016, exporturile Republicii Moldova în statele membre ale Uniunii Europene au constituit 65 % din exportul total, înregistrînd o creştere de 9,4 % faţă de anul 2015 şi depăşind suma de 1,33 miliarde de dolari SUA. În timp ce importurile în ţara noastră din UE au crescut cu aproximativ un procent, constituind 1,97 miliarde dolari SUA. Totodată, s-a majorat numărul agenţilor economici care exportă în UE, iar asortimentul de produse exportate pe piaţa Uniunii Europene a devenit mai variat.

De asemenea, în cadrul şedinţei, premierul a dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze gradul de implementare a angajamentelor ce derivă din Acordul privind Spaţiul Aerian Comun cu UE şi să elaboreze un calendar privind accelerarea procesului de implementare a acestora. „Există toată deschiderea din partea țărilor UE pentru Guvernul de la Chişinău şi această deschidere va exista atîta timp, cît vom da dovadă că sîntem serioşi şi vom implementa angajamentele asumate”, a conchis Filip.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load