X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministrul Justiției le-a sugerat șoferilor să servească „în stil european” (DOC)

15 feb. 2017,, 17:20   Societate
8184 3

Modificările limitelor conținutului de alcool în timpul șofatului au fost introduse în stricta conformitate cu standardele europene.


Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a explicat necesitatea modificării Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei prin faptul că fostele standarde sînt depășite și trebuiau ajustate la standardele internaționale. În finalul ședinței Guvernului de astăzi, 15 februarie, el a propus să se urmeze exemplul europenilor, relatează NOI.md.

Potrivit lui Vladimir Cebotari, aprobarea noului Regulament privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei facilitează munca profesioniștilor în domeniul inspecției conducătorilor auto în stare de ebrietate. „Ceea ce a fost propus de noi este un imperativ al timpului. Inițial am introdus modificări la Codul contravențional. Ca urmare a acestui fapt, am fost nevoiți să ajustăm și Regulament privind modul de testare alcoolscopică. Acest document este unul de bază, un reper al experților în domeniul examenului medical. În baza lui medicii pot face o concluzie atît pe marginea datelor obținute în cadrul testării aerului exhalat, cît și în baza rezultatelor analizei de sînge a celor care au refuzat prima metodă”, a declarat reporterilor șeful Ministerului Justiției.

Membrul Cabinetului de Miniștri le-a solicitat conducătorilor auto să urmeze exemplul europenilor. „Aceste modificări au fost necesare pentru a ajusta standardele noastre la cele internaționale. Mai concret, ne-am ghidat de experiența colegilor noștri europeni, care de mult timp au intensificat controlul stării conducătorilor auto. Anterior, ne-am exprimat disponibilitatea de a ne apropia de indicatorii medii ai legislației europene și acum îndeplinim obligațiile asumate”, a concluzionat Cebotari.

Precizăm că la ședința de astăzi, 15 februarie, Guvernul a adoptat hotărîrea privind modificarea limitelor conținutului de alcool în sînge. Astfel, potrivit noilor norme, limitele gradului minim al concentraţiei de alcool în sînge vor fi de la 0,3g/l la 0,5g/l (în prezent - 0,3g/l). Totodată, gradul minim al concentraţiei de alcool în aerul expirat va fi de la 0,15 mg/l pînă la 0,3 mg/l (în prezent - 0,15g/l).

Potrivit Codului contravenţional, în cazul depășirii limitelor stabilite se aplică o amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (de la 17,5 mii pînă la 20 de mii de lei), cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?