Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Problema rîului Nistru, discutată la Kiev

15 feb. 2017,, 15:15   Societate
3124 1

Protecția ecosistemului rîului Nistru și intenția autorităților ucrainene de a construi șase noi hidrocentrale pe acest fluviu a constituit unul dintre subiectele discutate în cadrul vizitei de lucru a delegației guvernamentale a Republicii Moldova la Kiev, notează NOI.md.

Potrivit experților, în urma activității hidrocentralei de la Novodnestrovsk, au scăzut capacitățile de purificare a apei și s-a redus volumul de apă în lacul de acumulare de la Dubăsari. În cazul în care întregul complex de hidrocentrale va deveni funcțional, starea ecologică a fluviului Nistru se va agrava și mai mult, calitatea apei se va înrăutăți, vor continua să dispară multe specii de pești, iar fluviul se va înnămoli.

La finalul discuțiilor părțile au convenit asupra creării unei comisii mixte, care va veni cu demersurile necesare către Comisia Europeană pentru a primi asistență tehnică și financiară pentru realizarea unui studiu aprofundat al fluviului transfrontalier Nistru de la izvor pînă la vărsare, inclusiv aspecte ce țin de impactul asupra mediului a Nodului Hidroenergetic de la Novodnestrovsk, dar și a altor potențiale interveniții antropice viitoare.

Autoritățile de la Kiev au dat asigurări că întreprinderile energetice din Ucraina vor face permanent schimb de informații cu instituțiile de profil din Republica Moldova, pentru a nu admite agravarea stării mediului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?